"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НАК "ЕКУ" націлилася на експорт

Четвер, 19 березня 2009, 16:51

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) видасть НАК "Енергетична компанія України" ліцензію на здійснення діяльності з постачання електроенергії за нерегульованим тарифом.

Як передає агентство "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення комісія прийняла на засіданні в четвер.

Коментуючи отримання енергокомпанією ліцензії голова НКРЕ Валерій Кальченко зазначив, що український держхолдинг має намір зайнятися організацією експортних поставок електроенергії.

"Вони (НАК) такий же ліцензіат, як і усі, чому ні", - сказав він.

Верховна Рада в четвер внесла зміни до закону "Про електроенергетику", згідно з якими електроенергія для експорту з України повинна закуповуватися за оптовою ринковою ціною, а доступ до електромереж для експорту буде надаватися за підсумками аукціону.

Як пояснив, представляючи законопроект, заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Сергій Тітенко, повноваження по затвердженню порядку проведення такого аукціону надаються НКРЕ.

Цей порядок має визначати фінансові гарантії оплати доступу до пропускної здатності, величину пропускної здатності та початкову ціну доступу.

Відповідно до закону, аукціон буде проводитися Національною енергетичною компанією (НЕК) "Укренерго" - національним оператором електромереж раз в місяць на термін до року за умови наявності вільної пропускної здатності на термін не більше року.

НКРЕ буде визначати порядок витрачання отриманих від аукціонів коштів на погашення реструктуризованої заборгованості державного підприємства "Енергоринок" (оптовий постачальник електроенергії) енергогенеруючим компаніям та "Укренерго" і фінансування інвестиційної програми "Укренерго".

Закон набирає чинності з моменту опублікування в разі його підписання президентом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: