"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підвищення цін на сигарети поповнить бюджет на 3, 7 мільярди

Середа, 18 березня 2009, 19:46

Новий закон, що передбачає підвищення цін на сигарети, забезпечить додаткових 3,7 мільярдів гривень надходження до державного бюджету.

Верховна рада 235 голосами  підтримала законопроект № 4202 Про внесення змін до закону України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби", яким підвищила ціни на сигарети.

Згідно цього законопроекту вже з 1 квітня 2009 року ціни на сигарети збільшаться  на 1,25-2,00 гривні за пачку, наприклад, ціна пачки Marlboro має скласти 8,20 гривні, повідомляється в прес-релізі пресцентру коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну".

"Це забезпечить додаткових 3,7 мільярдів гривень надходження до державного бюджету протягом останніх дев'яти місяців 2009 року", наголошується в повідомленні.

Реклама:

Громадська організація зазначає, що зараз в Україні ціни на сигарети нижчі, ніж навіть в Росії та Білорусі, не кажучи вже про країни ЄС. Наприклад, ціна пачки Marlboro зараз складає: в Україні - 6,50 гривень, в Білорусі - 7,7 гривні, в Росії - 9,4 гривні, а в країнах ЄС - більше 20 гривень.

Сигарети середньої вартості подорожчають на 30-40%, а з врахуванням інфляції - на 20%,  що, за даними наукових досліджень, має призвести до зменшення їх споживання на 5%.

"Нове оподаткування приводить зростання цін на сигарети у відповідність до рівня інфляції за 8 років. Якщо б у 2001-2009 роках ціни на сигарети зростали у тій самій мірі, як і на всі інші товари, тобто у 2,5 рази то середня ціна пачки сигарет з фільтром мала б зрости з 2,1 гривні у 2001 році до 5,2 гривні у 2009 році.", - наголошється в прес-релізі.  

Українські парламентарі пропонують наслідувати досвід інших країн та під час кризи скоротити дефіцит бюджету, піднявши акциз на шкідливу продукцію - сигарети. Таким шляхом вже пішли: США, Литва, Латвія, Гонконг ті інші країни.

Як повідомлялося, експерти вважають, що підвищення єдиного податку та акцизів на тютюнові вироби може посилити кризу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: