Підвищення єдиного податку та акцизів на тютюн може посилити кризу

Середа, 18 березня 2009, 09:19

Експерти вважають, що підвищення єдиного податку та акцизів на тютюнові вироби може посилити кризу.

Про це заявив в інтерв'ю кореспонденту "УНІАН" перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, депутат від Партії регіонів Микола Круглов.

Законопроект щодо індексації єдиного податку для приватних підприємців (№4112) та законопроект про різке підвищення акцизу на тютюнові вироби (№4202), що були зареєстровані в Верховній Раді, можуть посилити кризу та "вбити бізнес",

"Законопроект №4202 не наповнить бюджет, а лише збільшить виробництво контрафактної тютюнової продукції. Якщо цей законопроект буде прийнято, то контрабанда тютюнових виробів зросте в рази", - наголосив він.

Реклама:

Водночас депутат звернув увагу на те, що давнє підняття акцизу на тютюнові вироби мало збільшити надходження до бюджету, але "ми побачили навпаки - зниження".

"Знизилась навіть кількість замовлень на акцизні марки. Підняття акцизів на цю групу товарів було виправдане під час активного кредитування та економічного росту. Але тепер, коли ми спостерігаємо зниження зарплат і економічної активності, латання бюджетних дірок за рахунок підвищення акцизу - це невдалий і небезпечний для країни міф", - переконаний Круглов.

На думку експерта Центру економічного прогнозування Василя Ланового, в разі ухвалення цих законів, підприємцям "просто перекриють кисень".

"Автори цих законопроектів - депутати фракції БЮТ - фактично пропонують збільшити податкове навантаження на дрібних підприємців у кілька разів. Одночасне збільшення акцизів на тютюн і алкоголь, а також єдиного податку, вдарить у спину багатьом підприємцям, які задля збереження бізнесу були змушені тимчасово перейти на торгівлю товарами високої ліквідності - тютюн та алкоголь", - застерігає Лановий.

Експерт переконаний: щоб розірвати зачароване коло "збільшення податків - зменшення доходів" потрібно спочатку провести консультації з бізнесом, домовитися про поступовість запровадження нових чи збільшення старих податків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: