"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Падіння промвиробництва в Україні сповільнилося на 32%

Понеділок, 16 березня 2009, 15:08

Падіння промислового виробництва в Україні в січні-лютому 2009 року по відношенню до аналогічного періоду 2008 року сповільнилася на 32,8%.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Наступ рецесії триває, але поглиблення не відбувається. В промисловості був спад за січень - 34,1%, за січень-лютий - 32,8%", - сказав Литвицький.

За даними Держкомстату України, падіння промвиробництва в лютому-2009 склало 31,6% порівняно з лютим-2008.

Реклама:

Обсяг промислового виробництва в країні в 2008 році знизився на 3,1% по відношенню до 2007 року, тоді як у 2007 році його зростання склало 10,2%.

Керівник групи радників голови НБУ вважає, що економічний спад за підсумками двох місяців поточного року сповільниться з урахуванням змін у динаміці промвиробництва, будівництва та торгівлі, а також з огляду на прогнозовані результати у сільському господарстві.

"Спад за підсумками двох місяців залишається на безпрецедентно високому рівні. Розвороту негативної динаміки не відбулося, але кілька пом'якшиться кут падіння. Умовна дінамка ВВП (у січні-лютому - ІФ) залишиться негативною. Спад буде в двухзначном вимірі. Але в березні можемо очікувати деякого сезонного поліпшення ситуації ", - зазначив він.

Щодо ситуації в сфері будівництва Литвицький сказав, що відчутного поліпшення поки що не сталося.

"Дещо послабшав тиск рецесії у будівництві, хоча про перелом, звичайно, говорити не можна. Але все-таки у січні було падіння 57,6%, а за два місяці - 57,3%. З урахуванням ефекту порівняльної бази можна констатувати , що будівництво залишається галуззю з великим запальним процесом", - пояснив він.

Радник голови НБУ прогнозує збереження позитивної динаміки у сільському господарстві за підсумками січня-лютого на рівні 0,5% або поліпшення її до 1%.

При цьому він нагадав: спад роздрібного товарообігу у січні-лютому склав 10,7%, тоді як у січні - 7,1%.

"Спостерігається зниження споживчої активності, що викликає певну тривогу", - відзначив Литвицький.

Керівник групи радників голови НБУ підкреслив, що країна, як і раніше, має потребу в оновленні антикризового пакету заходів, швидкому перегляді держбюджету та поновлення програми з Міжнародним валютним фондом.

Як повідомлялося, Держкомстат вирішив публікувати в 2009 році дані про динаміку ВВП у щоквартальному режимі, а не у щомісячному.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: