Бернанке: економіку реанімує відновлення банків та ринків

Понеділок, 16 березня 2009, 13:07

Голова Федеральної резервної системи Бен Бернанке заявив у неділю, що пожвавлення економіки не станеться до тих пір, поки не буде стабілізована ситуація в банківському секторі та на фінансовому ринку.

Про це він заявив в інтерв'ю телекомпанії CBS, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".  

На його думку, для виходу з нинішнього спаду необхідна також політична воля.

"Найбільший ризик - це, знаєте, те, що у нас не вистачить політичної волі. Пожвавлення не відбудеться, поки не будуть стабілізована фінансові ринки і банки", - сказав Бернанке.

Телеведучий, починаючи інтерв'ю, нагадав, що рік тому, коли він направив прохання про таке інтерв'ю у ФРС, представник ЦБ довго сміявся.

"Це надзвичайний час, - оголосив Бернанке своє рішення дати інтерв'ю. - Це мій шанс, думаю, прямо звернутися до людей".

Виступаючи з телеекрану, керівник американського ЦБ виступив на підтримку заходів федеральної влади в боротьбі з кризою, запевнив, що ФРС зробить все необхідне для підтримки економіки, а також вказав на деякі ознаки поліпшення ситуації у фінансовому секторі.

"Хочу сказати американцям, я переконаний, що економіка відновиться, і відновиться потужно і стійко", - сказав Бернанке, зазначивши, що він прогнозує економічне зростання в 2010 році.

Бернанке розповів, наскільки він засмучений ситуацією, що склалася навколо найбільших американських фінансових інститутів, зокрема, AIG. Зізнався, що йому нерідко доводилося ночувати в офісі в найгостріші моменти кризи.

На цьому тижні відбудеться чергове засідання комітету з відкритих ринків ФРС. Ринок не чекає, що ЦП змінить процентні ставки, що знаходяться зараз на нулі.

"Коли економіка почне оживлятися, тоді настане час скорочувати ці програми (кредитування банків), піднімати процентні ставки, скорочувати пропозицію грошей і гарантувати пожвавлення без створення інфляції", - сказав Бернанке.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!