Заборгованість "Нафтогазу" перевищила 34,5 мільярди

Понеділок, 16 березня 2009, 10:07

Кредитна заборгованість НАК "Нафтогаз України" перевищила 34,5 мільярда гривень.

Дві третини цієї суми монополіст повинен повернути вже до кінця 2009 року, повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на "Дело".

У розпорядження видання потрапили документи, що містять інформацію про поточні фінансові зобов`язання НАК "Нафтогаз України". Ці дані менеджмент компанії надав уряду в рамках підготовки фінплану "Нафтогазу" на 2009 рік.

Згідно з одержаною інформацією, в 2009 році у найбільшої держкомпанії закінчується термін повернення кредитів на суму понад 25 мільярдів гривень. Ще чотири мільярди гривень компанія заплатить банкам як відсотки.

Реклама:

Загальний об`єм запозичень на початок поточного року перевищив 34,5 мільярда. При цьому низку кредитів було надано компанії під заставу газу в підземних газосховищах.

Найбільшим кредитором "Нафтогазу" на даний момент виступає державний "Ощадбанк". Газівники позичили у цієї фінустанови більше 18 мільярдів гривень в кінці минулого року, щоб в екстреному порядку погасити борг за російський газ.

Географія пошуку грошей "Нафтогазом" не обмежується Україною. З 12 фінансових установ, які позичали українській держкомпанії впродовж 2004-2008 років, - сім іноземних банків.

Їх позики сьогодні найбільш проблематичні для "Нафтогазу", оскільки надавалися в доларовому еквіваленті, курс якого значно виріс. Із загального боргу в 34,5 мільярда гривень частка кредитів в іноземній валюті перевищує 40%.

На фінансову дисципліну "Нафтогазу" банки-кредитори поки не скаржаться. Представники фінустанов, що працюють з "Нафтогазом", запевняють, що за рахунками він платить вчасно.

"Затримок з виплатою відсотків ("Нафтогазом") - немає, і я ніякої небезпеки не бачу", - повідомив видання член наглядової ради державного "Укрексімбанку" Віктор Тополов. Експортно-імпортному банку газова компанія винна понад 800 мільйонів гривень.

Причини для хвилювань можуть бути у іншої державної фінустанови - "Ощадбанку". Термін повернення 18 мільярдів гривень, які були позичені НАКу минулого року, настане вже до кінця грудня.

Проте у фінансовому плані "Нафтогазу" на 2009 рік запланована зміна графіка погашення кредитів "Ощадбанку". Це означає, що гроші фінансовій установі цього року можуть не повернути.

Голова правління Анатолій Гулей не став прогнозувати ймовірність повернення боргів "Нафтогазом України" до кінця грудня.

"Вам потрібно дзвонити екстрасенсу, який добре ворожить на політичній гущі, - сказав він. - Я дивлюся на ті цифри, які у мене є сьогодні".

При цьому банкір підтверджує, що поки НАК платить справно, і претензій до нього немає. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: