"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія "пробачила" Україну в "газовій війні"?

Четвер, 12 березня 2009, 17:02
Штрафні санкції Росії щодо України за недобір газу могли б спровокувати черговий етап газової війни.

Таку думку висловив директор департаменту Due Diligence НКГ "2К Аудит - Ділові консультації" (РФ) Олександр Шток, пише видання "Дело".

"У сьогоднішній ситуації відмова від штрафних санкцій по відношенню до Києва - більше необхідність, ніж жест доброї волі. До останнього не було впевненості, що Україна вчасно зуміє розрахуватися за фактичні поставки газу. Додаткові фінансові зобов'язання у вигляді штрафних санкцій, Київ навряд чи б потягнув ", - вважає експерт.

На його думку, Москва сьогодні не зацікавлена в новому газовому протистоянні з Києвом.

Про це свідчить ініціатива РФ створити фінансовий пул спільно з низкою європейських країн для допомоги України.

"Між тим, сама Україна зараз знаходиться в такому становищі, що їй нема чого втрачати. Абсолютно дискредитував себе як надійного транзитера під час останнього газового конфлікту з Росією, Київ вже втратив підтримку Європи", - вважає Шток.

Експерт також вважає, що Росію такий варіант розвитку подій зовсім не влаштовує.

Обсяг експорту газу з Росії на початку цього року і без того істотно скоротився.

Тільки за січень обсяг поставок газу в далеке зарубіжжя знизився в 3,6 рази, порівняно з січнем 2008 року, а до країн СНД експорт газу з Росії скоротився вдвічі.

"Все це позначилося на експортних доходах, які в січні знизилися втричі. Таким чином, штрафні санкції, які Київ, швидше за все, не зміг би сплатити, могли призвести тільки до додаткового скорочення обсягів експорту, що для Росії не вигідно. У цих умовах, Москва, щоб забезпечити собі експортний коридор, змушена пробачити Києву невиконання газових контрактів", - зазначив Сток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: