Фірташ подав третій позов на "Нафтогаз"

Середа, 11 березня 2009, 10:16
RosUkrEnergo у вівторок звернулося з позовом у Стокгольмський арбітражний суд, зажадавши повернення 11 мільярдів кубометрів газу або відшкодування його вартості.

"Ми звернулися з попередньою вимогою повернути газ, але ми також можемо зажадати оплатити його за цінами, за якими він міг бути проданий у країнах Євросоюзу",- повідомило виданню "Комерсант-Україна" джерело в RUE.

За даними "Газпрому", ціна на газ на внутрішньому ринку Польщі й Угорщини, де працює RUE, у січні-лютому досягала 500-550 дол. за тисячу кубометрів.

Це вже не перший судовий позов, поданий RUE. 2 і 5 лютого позови були подані в інші європейські суди в зв'язку з відмовою "Нафтогазу" поставляти газ швейцарської компанії з українських підземних сховищ.

У той же час прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський у вівторок уточнив, що процес розмитнення спірного газу продовжується.

Реклама:

Юристи оцінюють шанси RUE на перемогу в міжнародному суді як високі, але виконати рішення арбітражу в Україні, на їх думку, буде непросто.

"Процедура відчуження газу порушена - усупереч швейцарському законодавству, рішення про його продаж підписав тільки один з директорів RUE (представник "Газпрому", якому належить 50% компанії), а необхідно два (інші акції належать українським підприємцям Дмитрові Фірташу й Івану Фурсіну),- говорить партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський.

"Але рішення міжнародного арбітражного суду необхідно підтверджувати в українських судах. Без цього максимум, на що може розраховувати RUE,- це арешт майна "Нафтогазу" за кордоном", - говорить юрист.

Серед активів "Нафтогазу" за кордоном лише ліцензії на видобуток нафти і газу в Єгипті, Лівії й ОАЕ, де рішення міжнародних судів не мають прямої сили, відзначають юристи.

Тим часом Кабмін зайнявся пошуком дешевого газу, необхідного для транзиту російського палива.

У своєму листі від 7 лютого прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звернулася до президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу з проханням сприяти тому, щоб європейські нафтогазові компанії продали НАК "Нафтогаз України" 4,5 млрд. кубометрів технологічного газу, необхідного для транзиту 120 млрд. кубометрів російського газу в країни Євросоюзу.

Як розповіло виданню джерело в департаменті нафти, газу і нафтопереробки Мінпаливенерго, ціна на газ, яку Україна очікує від європейських постачальників, не повинна перевищувати 160 дол. за тисячу кубометрів.

У представництві Єврокомісії в Україні і прес-службі Кабміну звернення прем'єр-міністра коментувати не стали.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: