"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки відмовили аграріям у кредитах

Середа, 11 березня 2009, 09:23

У аграріїв немає грошей на проведення весняно-польових робіт.

За даними Міністерства аграрної політики, для посіву культур і підтримки в нормальному стані вже засіяних озимих селянам необхідно залучити близько 5 мільярдів гривень кредитних коштів. А також пролонгувати взяті позикові зобов'язання сумою в 4,2 мільярда гривень.

За 2 місяці поточного року господарства змогли взяти нових кредитів лише на 500 мільйонів гривень і пролонгувати позики всього на 2 мільярди гривень, пише видання "Дело".

У Мінагрополітики констатують, що ведуть переговори з 98 банківськими установами, однак банки йти назустріч Кабміну і аграріям не поспішають.

Реклама:

"У нас так і не підписано меморандум про співробітництво з банками", - заявляє міністр АПК Юрій Мельник.

За його словами, на цей момент якщо банки і готові давати аграріям кредити, то під дуже високі відсотки.

"Це 24-27% річних. Навіть за умови часткової компенсації державою кредитної ставки отримання такого кредиту для аграрія не може бути вигідним", - констатує Мельник.

Не варто очікувати аграріям і низьких цін на дизельне паливо та мінеральні добрива. У МінАПК констатують, що ставлять перед собою завдання не забезпечити на 100% аграріїв дешевим паливом і добривами, а утримати ціни від необгрунтованого зростання.

Завдання утримання цін покладено, в першу чергу, на Аграрний фонд. Саме цей фонд повинен купити для потреб селян 150 тисяч тонн дизельного палива за ціною 4 200 гривень за тонну і 200 тисяч тонн аміачної селітри за ціною 2 100 гривень за тонну.

Кошти для закупівлі добрив та палива фонд повинен отримати за рахунок продажу зерна минулого сезону зернотрейдерам.

За інформацією Мельника, на даний момент фонд продав 820 тисяч тонн зерна загальною сумою в 956 мільйонів гривень. Ще на 4 мільйони продав фонд борошна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!