"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ підозрює, що Тимошенко ганяла до Росії 1,7 мільярда доларів

Середа, 4 березня 2009, 14:33
Перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський звинувачує керівництво уряду в незаконних оборудках з газом.

Про це він заявив, звітуючи у парламенті про затримання заступника начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Шепітька.

"Нас, чесно кажучи, здивувала така позиція ВР. Ми затримуємо митників на регулярній основі. Це не є дивним фактом, бо корупція в цій структурі є достатньо глибока", - заявив Хорошковський під обурене завивання залу. Як відомо, ще місяць тому Хорошковський очолював митницю.

Хорошковський запропонував перевести дискусію в площину того, в Україні створено "серйозну групу посадових осіб, включаючи керівництво уряду, яка здійснила незаконну оборудку".

Він повідомив, що 2 березня Служба безпеки порушила кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном, а саме 6.3 млрд. куб. м. транзитного природного газу на суму понад 7.4 млрд. гривень посадовими особами НАК "Нафтогаз України" шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

Реклама:

"Ми встановили, що два рази - 21 січня і 5 лютого - така "невелика" сума як для української держави, 1,7 мільйонів доларів, гуляла в щоденному режимі між Україною і Росією", - зазначив заступник голови СБУ.

"Перший раз гроші було направлено начебто для викупу транзитної ставки, тобто проплати транзиту наперед", - розповів він.

"В цей же день ця ж сума, видно дуже переживали, щоб вона не застрягла в Україні, з банку, який контролюється російськими акціонерами, була перерахована назад, на територію Росії. 5 лютого робиться ще одна проплата в 1,7 мільярда з російського боку, начебто за купівлю українського газу, якого практично не існувало на той момент в сховищах", - повідомив Хорошковський.

"І в цей же день, знову ж ця сума, 1,7 мільярда, з того самого банку з російським походженням, знову повертається до Росії", - додав він.

Хорошковський заявив парламенту, що готовий детально обговорити це питання
і зі слідчою комісією і нардепами досліджувати ці факти

Натомість нинішні дії депутатів він назвав спробою чинити тиск на хід розслідування СБУ.

Я вважаю, що це відома схема, яку я бачив вже давно - коли не можна вирішити питання, давайте зруйнуємо весь державний механізм. Так руйнували генпрокуратуру, Конституційний суд, зараз черга СБУ.

Він запевнив, що в даному випадку СБУ діяла виключно в конституційному полі під наглядом Генпрокуратури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: