Тимошенко буде здирати із споживачів 2% за бензин

Середа, 4 березня 2009, 12:37
Уряд пропонує стягувати збір в 2% у вигляді цільової надбавки до ціни реалізації нафтопродуктів з усіх споживачів і знову збільшити з нуля до 2% збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для бюджетних установ та організацій, промислових та інших споживачів.

Про це йдеться у внесеному в понеділок до Верховної Ради проекті поправок до держбюджету-2009 і низку інших законів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Отримані кошти розміром 1,62 млрд. грн. передбачається направити на нову бюджетну програму Мінпаливенерго "Виконання робіт з розвідувального та експлуатаційного буріння, обладнання для введення в експлуатацію нових родовищ вуглеводневої сировини".

За розрахунками уряду, збір в 2% на нафтопродукти принесе в 2009 році 1,06 млрд. грн., на газ - 0,56 млрд. грн.

Ці розрахунки грунтуються на прогнозі продажу 3,75 млн. тонн бензину по 5,2 тис. грн за тонну, 4,5 млн. тонн дизельного палива по 4,8 тис. грн за тонну і 3,38 млн. тонн скрапленого газу по 3,5 тис. грн за тонну, а також 14,16 млрд. куб м природного газу за 1980,09 грн. за 1000 куб. м.

При цьому уряд уточнює, що пропонується відмовитися від нульового збору для підприємств гірничо-металургійного і хімічного комплексу.

Як повідомлялося, уряд постановою від 27 грудня 2008 року обнулив газовий збір для промисловості і бюджетних організацій, знизивши його з 12%.

Таким чином, газовий збір тепер стягується тільки з підприємств комунальної теплоенергетики та теплових електростанцій - розміром 2% від ціни природного газу і з населення - 4%.

Як повідомлялося, газовий збір був введений влітку 2005 року розміром 2%, а потім кілька разів підвищувався, найбільш значно 2008 року.

Однак після загострення фінансово-економічної кризи у вересні-жовтні минулого року уряд обнулив збір для металургів і хіміків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!