"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Нацбанку пояснили, як пройде валютний аукціон для населення

Четвер, 26 лютого 2009, 22:12

Нацбанк 27 лютого проведе цільовий валютний аукціон з метою забезпечення коштами фізичних осіб, які мають заборгованості перед комерційним банком.

Про це заявив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Нацбанку Сергій Круглик в ефірі 5 каналу.

"Цей аукціон має на меті забезпечити коштами фізичні особи, клієнтів банків, для того, щоб погасити свою заборгованість по угодам", - сказав він.

"Комерційний банк звертається до Нацбанку з пропозицією, які кошти, в якому обсязі йому потрібні для того, щоб виконати умови угоди між клієнтами і банками", - пояснив Круглик.

Він зазначив, що "комерційні банки повинні надати прізвище, ім'я та по-батькові громадянина, який має кредитну угоду, номер угоди, яка загальна сума угоди, які відсотки не сплачені, яка сума не сплачена".

Реклама:

"Тобто, так званий реєстр. Потім під цей реєстр, під ці потреби він отримує на аукціоні стільки коштів, скільки клієнти цього банку мають заплатити в цьому місяці", - заявив директор департаменту.

В той же час, Круглик підкреслив, що "як і аукціон звичайний, так і цільовий аукціон – це банки дають пропозиції, за яким курсом вони можуть придбати кошти для своїх клієнтів".

"Цей курс буде зафіксований на момент того дня, коли комерційні банки придбали кошти, і по такому ж самому курсу комерційні банки повинні надавати кошти своїм клієнтам для погашення заборгованості", - наголосив він.

Відповідаючи на питання, як Нацбанк буде контролювати, чи саме на погашення кредитів піде валюта, куплена комерційними банками у Нацбанку, Круглик сказав: "Є і технічні можливості, є і люди".

"Клієнти, які будуть інформувати Нацбанк, про те, що, наприклад, вони домовлялись про спеціальний курс цільового аукціону для погашення, а їм не виплатили. Якщо ця людина знаходиться в реєстрі – дуже легко буде порівняти кошти, які були надані комерційному банку і кошти, які були потім надані клієнту для погашення кредиту", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: