Антимонопольний комітет та Нацкомісія регулювання зв'язку розмежили повноваження

Четвер, 19 лютого 2009, 09:42

Антимонопольний комітет і Нацкомісія регулювання зв'язку розмежили повноваження у сфері регулювання зв'язку, повідомила прес-служба АМКУ.

За словами члена НКРЗ Володимира Олійника, на засіданні 17 лютого регулятори домовилися у відповідності з рекомендаціями Єврокомісії визначити 17 ринків телекомунікаційних послуг, пише видання "Комерсант".

"АМКУ буде аналізувати конкуренцію на цих ринках на основі даних за попередні періоди і визначати операторів-монополістів, - розповів пан Олійник, - А НКРЗ - поточний стан справ на ринках, визначати операторів з істотним ринковим перевагою і встановлювати ставки на взаємний доступ до їх мереж ".

АМКУ розробить відповідні поправки в антимонопольне законодавство, а НКРЗ - в закон "Про телекомунікації". В подальшому ці поправки будуть внесені на розгляд Кабміну, який у разі схвалення подасть їх у Верховну раду.

Реклама:

У прес-службі АМКУ відзначили, що мета угоди - "дати НКРЗ достатньо повноважень, щоб діяльність комісії була ефективною і не потребувала постійного втручання АМКУ".

Конфлікт щодо вартості взаємного доступу до мереж виникла в минулому році між операторами стільникового зв'язку і "Укртелекомом". Вартість інтерконнекта при дзвінках на фіксовані номери - 25 коп. за хвилину (без ПДВ), а з стаціонарного на мобільний - 50 коп., але "Укртелеком" наполягає на зрівняння їх вартості. У ситуацію втрутився Кабмін, який доручив АМКУ дослідити ринок стільникового зв'язку. Якщо комітет визнає мобільні компанії монополістами, регулювати ставки інтерконнекта зможе НКРЗ.

Зараз у регулятора немає методики розрахунку собівартості доступу до мереж операторів зв'язку, її планується розробити до кінця року. Однак АМКУ може визнати операторів монополістами на ринку доступу до власних мереж на засіданні 24 лютого.

"У цьому випадку НКРЗ буде змушена встановити ставки інтерконнекта, - зазначив Володимир Олійник. - Наш економічний відділ розробляє тимчасовий порядок визначення ставок, який буде використовуватися до прийняття довгострокової методики".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: