МВФ думає, чи давати Україні другий транш

Середа, 4 лютого 2009, 10:19
 

Місія МВФ завершила перевірку виконання Україною умов видачі кредиту в 16,5 мільярда доларів, від результатів якої залежить виділення другого траншу кредиту.

Президент Віктор Ющенко в середу зустрінеться з директором Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Мареком Белькою.

Ця зустріч завершить візит у Київ місії МВФ. За результатами перевірки рада директорів МВФ у Вашингтоні повинний вирішити, чи виділяти нашій державі другий транш у рамках цієї позики (1,25 мільярда доларів), пише видання "Дело".

Очікується, що рішення буде ухвалене до кінця тижня.

Реклама:

Серед іншого, зазначає видання, відповідно до вимог Фонду монетарна база держави на кінець 2008 року не повинна була перевищувати 190 мільярдів гривень. За фактом вона склала 186 мільярдів гривень.

Проте, надалі Україні буде проблематично дотримуватись обмеження МВФ із цього пункту меморандуму. Фонд вимагає, щоб у 2009 році ріст грошової бази не перевищував 11%.

Однак більшість економістів сходяться у думці, що в поточному році "верстат" буде працювати в інтенсивнішому режимі. "Іншого джерела, крім емісії, в України немає. Ззовні ми не можемо зайняти, внутрішній ринок теж порожній", - задзначає колишній заступник голови правління НБУ Сергій Яременко.

В оточенні прем'єра розраховують, що МВФ піде на поступки в питанні емісії.

"МВФ допускає емісію, яка мала бути спрямована на рекапіталізацію банків. Подібне відбувається в більшості країн світу. Не хочу сказати, що це позитивна тенденція, але інші шляхи відсутні", - запевняє глава тимчасової слідчої комісії ВР із розслідування ситуації в банківській сфері Юрій Полунєєв (БЮТ).

Водночас співрозмовник газети в Нацбанку зазначив, що Фонд дійсно може погодитися на додатковий випуск грошей Україною, якщо Кабінет міністрів обґрунтує необхідність у цих коштах, крім потреби в покритті дефіциту бюджету.

"Цими грішми можна було б наповнити стабілізаційний фонд, забезпечити кредитування. Ті ж аргументи, які хоче представити Кабмін, навряд чи зможуть переконати МВФ, що гроші врятують економіку", - зазначило джерело.

У той же час, з умовами по держбюджету можуть виникнути найбільші труднощі серед усіх трьох основних пунктів меморандуму. МВФ вимагає, щоб головний фінансовий документ був бездефіцитним. Проте граничний розмір дефіциту держбюджету на 2009 рік визначений на рівні 31,1 мільярда гривень, або 2,97% від ВВП.

Відповідно до критеріїв МВФ, прийняття бездефіцитного бюджету, як говорять експерти, допускається до кінця квітня 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: