"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки Фірташа і Жеваго не віддають депозитів страховикам

Четвер, 29 січня 2009, 16:14
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуги) просить Національний банк України (НБУ) розглянути факти неповернення ВАТ КБкоштів депозитів страхових компаній, терміни погашення яких настали.

Про це повідомляється  на офіційному сайті Держфінпослуг .

"Спостерігаються випадки, коли банки відмовляються виконувати свої зобов`язання за депозитними договорами при настанні терміну завершення таких договорів.

За інформацією, яка надходить до Держфінпослуг від страхових компаній, ВАТ КБ "Надра" і ВАТ "Банк "Фінанси і Кредит" не повернули грошові кошти страховикам після завершення терміну дії депозитних договорів", - говориться в повідомленні.

Комісія зазначає, що згідно з постановами Нацбанку №319 від 13 жовтня 2008 року "Про додаткові заходи щодо діяльності банків", а також №413 від 4 грудня 2008 року "про окремі питаннях діяльності банків", комбанки повинні виконувати свої зобов`язання за всіма типами договорів із залучення коштів у будь-якій валюті тільки у разі настання терміну завершення зобов`язань, незалежно від категорії контрагентів.

Реклама:

Тим самим, для небанківських фінустанов доступ до своїх активів, розміщених на депозитних рахунках у банках, виявився неможливим аж до закінчення терміну договорів депозиту.

Одномоментна зміна умов доступу до активів різко зменшила ліквідність резервів небанківських фінансових установ, призначених для розрахунків із клієнтами.

Держфінпослуг підкреслює, що в даний час, у зв`язку з неможливістю одержати кошти страхових резервів, які розміщені на депозитних рахунках, страховики не можуть здійснювати страхові виплати, що позначається на клієнтах компаній і призводить до втрати ними страхового захисту.

На думку Комісії, така ситуація підриває довіру до страхового ринку України в цілому, загрожує фінансовій платоспроможності кожної страхової компанії й здатна призвести до масового банкрутства страховиків.

За даними Держфінпослуг, на 30 вересня 2008 року близько 4,6 млрд. грн. страхових резервів розміщено на банківських депозитах, із них 575 млн. грн. - страхові резерви по страхуванню життя, що становить майже 50% вартості загального обсягу страхових резервів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: