"Нафтогаз" заволодів боргом RosUkrEnergo перед "Газпромом"

Четвер, 22 січня 2009, 08:49 -
 

Борг RosUkrEnergo перед "Газпромом" у 1,7 млрд. дол. проданий "Нафтогазу України" і тепер "Нафтогаз" хоче забрати у РУЕ в рахунок боргу весь її газ.

Про це пише російська газета "Ведомости" з посиланням на свої джерела.

У RosUkrEnergo був серйозний актив - понад 10 млрд куб. м газу в підземних сховищах (ПСГ) України, і був пасив - борг перед "Газпромом", близько 1,7 млрд. дол., кажуть менеджер "Газпрому" і джерело, близьке до РУЕ.

Пасив тепер проданий: "Газпром" переуступив борги швейцарського трейдера "Нафтогазу", і РУЕ - боржник українського держхолдингу.

Реклама:

"Нафтогаз" отримав аванс від "Газпрому" за транзит російського газу до Європи (сума не називається; у цілому за рік транзит має обійтися приблизно в 2,3 млрд. дол.), а "Нафтогаз" цими грошима заплатив за борг РУЕ.

Цей етап схеми описують і російські, і українські джерела: менеджер "Газпрому", близьке до РУЕ джерело, співробітник "Білого дому" (адміністрації прем'єра РФ), український чиновник, близький до прем'єра Юлії Тимошенко.

Представники РУЕ, "Нафтогазу" і "Газпрому" від коментарів відмовилися, пише газета.

За російською версією, яку викладають менеджер "Газпрому" і джерело, близьке до РУЕ, "Нафтогаз" тепер повинен сам домовлятися з "РосУкрЕнерго" про погашення - через зарахування боргу самого "Нафтогазу" перед РУЕ (за заявами останньої, це 650 млн. дол. за прострочення платежів у 2008 році), через виплату газом із ПСГ чи якось ще.

За українською версією, якої дотримується "чиновник, близький до Тимошенко", разом із боргом "Нафтогазу" перейшло право вимоги всього газу РУЕ з ПСГ, який оцінено у 1,6 млрд. дол. Виходить близько 160 дол. за 1000 куб. м, якщо брати всі 10 млрд. куб м; майже на 11% нижче торішньої ціни газу РУЕ для України і на 44% - прогнозної ціни на цей рік. Менеджер "Газпрому" це заперечує.

Яким чином "Газпром" міг розпорядитися газом, що належав РУЕ, незрозуміло. Як пише газета, є версія від українського чиновника: газ не був оплачений РУЕ, та могла це зробити за фактом реалізації, і доти газ, по суті, був забезпеченням за боргом перед "Газпромом".

Раніше представник "Нафтогазу" заявив, що в РУЕ більше немає запасів, а усе, що зберігається у ПСГ, - понад 20 млрд куб. м - запаси "Нафтогазу". У РУЕ це спростовують.

За словами Гудими, уся схема - пропозиція російської сторони, прем'єра РФ Володимира Путина і голови "Газпрому" Олексія Міллера. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтверджувати чи спростовувати це не став.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: