Долар падає через обстріли сектору Газа

Вівторок, 30 грудня 2008, 11:01
 

Курс долара США падає до євро найшвидшими темпами за 2 тижні на тлі конфлікту на Близькому Схід, що потягнув за собою ріст нафтових цін.

Як побоюються експерти, це може спровокувати поглиблення спаду в найбільшій країні світу по споживанню енергоресурсів, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Bloomberg.

Євро на 9:00 МСК у вівторок коштував $1,4094 проти $1,3927 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку. З початку року долар подорожчав до євро на 3,4%.

Курс євро до японської валюти виріс до цього часу на 0,9%, до 127,11 ієни

Реклама:

Вартість долара знизилася до 9:00 МСК у вівторок до 90,19 ієни в порівнянні з 90,68 ієни в Нью-Йорку ввечері в понеділок, що довело падіння американської валюти до японської в 2008 році до 19%.

"Настрої на ринках зараз орієнтовані на покупку євро і продаж долара, оскільки це найбезпечніший варіант. Напруженість на Близькому Сході шкідлива для економіки США", - заявив директор валютних операцій Barclays Capital Inc. у Токіо Мотонарі Огава.

Курс долара упав до 14 з 16 найбільше активно торгованих валют світу після того, як ВВС Ізраїлю нанесли нову серію ударів по території сектора Газа. Ізраїльська сторона заявила, що масштаби операції проти бойовиків ХАМАС можуть бути збільшені в найближчі дні, пише агентство Bloomberg.

Вартість нафти з постачанням у лютому росте третій день підряд, у ході електронних торгів у вівторок нафта подорожчала на 0,7% - до $40,30 за барель.

"Ріст нафтових цін робить енергоресурси більш дорогими для споживачів у США, особливо в умовах слабкої економіки і зимових холодів, а це дуже негативно для долара", - відзначив глава валютної групи Societe General SA у Токіо Юдзі Саїто. На його думку, долар у вівторок упаде до $1,42 за євро.

Кореляція курсу євро-долар і вартості нафти складає в 2008 році 0,9, відповідно до розрахунків Bloomberg. Якби значення показника дорівнювало 1, це означало б повний збіг динаміки на валютних і нафтових ринках.

Курс долара знижується в очікуванні слабкої статистики ринку житла і виробництва в США на цьому тижні, що підтвердить погіршення загальноекономічної ситуації в країні.

Ціни на житло в 20 найбільших містах США упали в жовтні на 17,8% у порівнянні з рівнем роком раніше, прогнозують опитані Bloomberg експерти.

Це найбільш різке падіння з 2001 року, коли було почате відстеження показника. Остаточне значення індексу S&P/Case-Shiller буде опубліковано у вівторок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!