"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна буде коригувати домовленості з МВФ

Середа, 24 грудня 2008, 15:09
 

Україна найближчим часом направить до Міжнародного валютного фонду (МВФ) свої пропозиції з коректування програми співпраці, що підтримана кредитом МВФ на суму 17 млрд. дол.

Про це заявив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак на брифінгу в Києві у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

"Абсолютно абсурдно говорити сьогодні про бездефіцитний бюджет. Необхідно обговорити деякі зміни в торговельній політиці, можливість довгострокового рефінансування за рахунок ресурсів НБУ", - сказав він

Шлапак повідомив, що секретар президента вже підготував свої пропозиції щодо коригування програми, однак сподівається, що Мінфін напрацює таку договірну базу і запропонує її МВФ до прибуття в Україну чергової місії, проведення якої заплановано на середину січня.

Представник секретаріату зазначив, що раніше фонд заявляв про готовність відгукнутися на будь-яке прохання України про перегляд програми.

У той же час Шлапак оцінив імовірність згоди МВФ на нові умови як 50 на 50.

Як повідомлялося, схваленню Фондом кредиту на SDR11 млрд. і виділенню перших SDR3 млрд. з цієї суми передував підписаний президентом, прем'єром, головою Нацбанку та міністром фінансів України меморандум економічної політики.

У ньому, зокрема, були зобов'язання про бездефіцитність держбюджету-2009, відмова від обмежень імпорту.

Однак уряд на цьому тижні подав до Верховної Ради проект держбюджету-2009 з дефіцитом 3% ВВП, а парламент прийняв закон про тимчасове підвищення ввізних мит на весь імпорт, крім критичного, розміром 13%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: