В НБУ ЗГАДАЛИ ПРО СВОЇ РЕГУЛЯТИВНІ ФУНКЦІЇ

Вівторок, 16 грудня 2008, 13:49
 

Національний банк України (НБУ) проведе п'ятий валютний аукціон в середу, 17 грудня.

Про це йдеться в телеграмі НБУ банкам у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Укркаїна".

"17 грудня поточного року буде здійснено валютний аукціон з продажу доларів США", - повідомляється в документі НБУ.

Як і на минулому аукціоні, мінімальна сума заявки становить 1 млн. дол.

Банки, які планують взяти участь в аукціоні, повинні до 18:00 у вівторок перерахувати 100%-ве грошове забезпечення в гривнях для купівлі валюти, а самі заявки направити Нацбанку до 12:00 в середу.

НБУ у вівторок також заявив про намір бути присутнім на валютному ринку з котируваннями купівлі 7,64 грн./дол. та продажу - 7,66 грн./дол., однак підкреслив, що продаж здійснюється тільки для виконання зобов'язань за імпортними договорами при наявності вантажної митної декларації (ВМД ).

Таку активність Нацбанку учасники ринку пояснюють спробою втримати гривню від чергового обвалення, коли курс національної валюти за два дні впав на міжбанківському ринку з 7,66 грн./дол. до 8,3 грн./дол.

При цьому НБУ знизив офіційний курс лише до 7,6538 грн./дол., продовжуючи декларувати його прив'язку до курсу на міжбанку.

Однак поки що його спроби безрезультатні. Як повідомлялося, у вівторок долар на міжбанку котирувався за курсом 8,00-8,25 грн./дол., але до обіду подорожчав до 8,20-8,50 грн./дол.

"Суттєвого впливу на ринок інформація про інтервенції НБУ не мала. Поки оцінка намірів НБУ була несформована - на ринку розширилися пропозиції валюти. Однак пізніше ситуація повернулася до звичного формату", - сказав дилер одного з банків з іноземним капіталом.

Учасники ринку вважають, що у вівторок НБУ буде продавати валюту тільки окремим банкам, під заявки окремих клієнтів, що не матиме помітного впливу на ситуацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!