Дефіцит поточного рахунку в 2008 році склав 6,5% ВВП

П'ятниця, 28 листопада 2008, 08:36


Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в січні-жовтні-2008 склав 10,5 млрд. дол., або 6,5% ВВП.

Про це повідомив Національний банк України (НБУ) на своєму веб-сайті в четвер із посиланням на попередні дані.

"За попередніми оцінками в жовтні 2008 року негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу продовжувало зростати і досягло позначки 1,9 млрд. дол. В цілому за січень-жовтень поточного року його обсяги складали 10,5 млрд. дол. (мінус 6,5% ВВП)", - йдеться в документі.

Згідно з ним, в жовтні продовжилося скорочення об'ємів експорту і імпорту товарів, сталося також зниження попиту і цін.

Реклама:

"Повільніше зменшення імпорту товарів спричинило збільшення негативного сальдо товарного балансу в порівнянні з вереснем на 27%, що разом із значними виплатами дивідендів по прямих інвестиціях зумовило формування максимального по об'ємах негативного сальдо поточного рахунку", - наголошується в повідомленні.

НБУ також вказує на посилювання ситуації з фінансовим рахунком. "Активізація відтоку коштів по статті "інший капітал" в жовтні поточного року разом з скороченням припливу середньо- і довгострокового капіталу призвела до формування негативного сальдо фінансового рахунку розміром 2,1 млрд. дол. За січень-жовтень поточного року чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком оцінений в 12,7 млрд. дол., що на 8,5% більше, ніж за відповідний період минулого року -- 11,7 млрд. дол.", - наголошується в повідомленні.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: