Побоювання дефляції знижують долар відносно євро

П'ятниця, 21 листопада 2008, 10:22
 

Долар дешевшає відносно євро на очікуваннях, що Федеральна резервна система знизить базову процентну ставку і збільшить вливання у фінансову систему, оскільки рецесія призводить до зниження цін і викликає побоювання дефляції в США.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Курс японської нацвалюти падає в п'ятницю відносно долара і євро, оскільки ралі на азіатських фондових ринках підвищує інтерес до операцій carry trade.

Євро о 7:55 у п'ятницю коштував 1,2524 дол. проти 1,2453 дол. на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку. Курс єдиної європейської валюти відносно ієни виріс з 116,68 до 118,89 ієни.

Реклама:

Вартість долара відносно ієни виросла до 7:55 у п'ятницю до 94,93 ієни в порівнянні з 93,69 ієни ввечері в Нью-Йорку в четвер.

Курс ієни звичайно знижується, коли інвестори готові ризикувати своїми коштами і збільшують обсяги угод carry trade, у ході яких беруться в борг грошові кошти в країнах з низькою процентною ставкою і здобуваються активи з більш високою прибутковістю, і за рахунок цього спреду інвестори дістають прибуток.

Японська ієна - найпопулярніший засіб фінансування операцій carry trade, оскільки ставка центробанку Японії є найбільш низькою серед розвинених країн світу - 0,3% річних.

В США вона складає 1%, в єврозоні - 3,25%. За рахунок ієни звичайно фінансують покупку валюти в Бразилії, де ставка складає 13,75% або ПАР, де вона дорівнює 12%.

Кількість трейдерів, які очікують зниження базової процентної ставки Федеральної резервної системи (ФРС) за підсумками засідання 16 грудня відразу на 0,75 процентного пункту з нинішніх 1% річних, збільшується.

Виходячи з котирувань ф'ючерсів на розмір базової ставки, 85% операторів ринку розраховують на зменшення вартості кредитів на 50 базисних пунктів для підтримки економічного зростання в США.

Імовірність зниження відразу на 75 базисних пунктів оцінювалася в 18%, тоді як ще тиждень назад цього ніхто не очікував.

Банк Японії на засіданні в п'ятницю зберіг базову процентну ставку на рівні 0,3%, тому що вважає, що подальше зниження вартості грошей позбавить комерційні банки стимулу кредитувати економіку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: