НБУ може збільшити відхилення для продажу валюти до 2%

Понеділок, 17 листопада 2008, 13:59
 

Заступник голови Національного банку Олександр Савченко допускає дозвіл НБУ банкам продавати готівкові долари за курсом не вище 2% від офіційного, тоді як зараз діє відповідне максимально дозволене відхилення в 1,5% від офіційного.

Про це Савченко сказав в інтерв'ю виданню "Бізнес", повідомляє агентство "Українські новини".

"Ми проаналізуємо ситуацію і якщо побачимо, що відхилення в 1,5% від офіційного курсу недостатньо, зробимо 2%", - зазначив він.

Банкір зазначив, що значні обсяги доходів банків від валютообмінних операцій у період кризи недоречні.

Реклама:

"Обмінні операції повинні приносити банкам прибуток, але наживатися в умовах кризи на валюті неетично", - сказав він.

Заступник голови НБУ також підкреслив, що банки, які притримують і не продають готівкову інвалюту, ризикують зіштовхнутися з адекватними діями з боку НБУ.

"Якщо банк приховує й не продає валюту, а потім приходить у НБУ й просить дати стабілізаційний кредит, то ми будемо це враховувати", - сказав Савченко.

Він назвав правильною модель, при якій банки дістають прибуток від валютообмінних операцій не за рахунок збільшення маржі, а за рахунок великої кількості проведених операцій при незначній маржі.

Як повідомляло агентство, постановою №356 від 7 листопада НБУ зобов'язав банки продавати готівкові долари за курсом не вище офіційного на 1,5% з 8 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: