У Нацбанку звинувачують Кабмін в проблемах із курсом

Четвер, 13 листопада 2008, 16:38

За курсову стабільність у країні відповідає не лише Національний банк України.

Таку думку висловив керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький у четвер на круглому столі "Перша хвиля фінансово-економічної кризи в Україні: що зроблено, що робити, що далі?", повідомляє УНІАН.

"За курсову політику в країні несуть відповідальність багато структур і багато керівників структур", - сказав Литвицький.

Він зазначив, що одна з основних проблем нестабільності національної валюти - проблема з платіжним балансом, вирішення якої багато в чому залежить не так від дії НБУ, як від заходів органів влади.

Реклама:

Так, Литвицький вважає, що дії уряду з обмеження експорту зерна і відсутність заходів із впровадження енергозберігаючих технологій для зменшення імпорту енергоносіїв лише посилили проблему платіжного балансу.

"Скажіть, хто заважав зерновому експорту? Національний банк? Чи ні? Рекордний урожай, перевиробництво зерна - де надходження від аграрної сфери? Дайте відповідь на ці питання. Далі: є потреба в імпорті газу - скільки років йдеться про енергозбереження, а що зроблено? Ми ж мільярди витрачаємо на імпорт газу", - заявив він.

Крім того, на думку керівника групи радників НБУ, "переспожитий і недоінвестований бюджет" стимулював імпорт продовольчих товарів.

"Хто приймає бюджет, з яким акцентом на споживання, хто приймає переспожитий і недоінвестований бюджет? Національний банк?" - спитав Литвицький.

Також він підкреслив, що Україна досі так і не одержала належного ефекту від вступу до Світової організації торгівлі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: