"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія буде продавати Україні газ по 250 - 300 дол.

Середа, 12 листопада 2008, 11:19
 

Газ для України може коштувати 250-300 доларів за тисячу кубометрів

Про це розповів виданню "Сегодня" економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін.

"Тенденція у світі на спад цін на нафту вже призвела до того, що Росія на 100 дол. дешевше буде продавати газ Європі наступного року. Відповідно, якщо раніше прогнози для України були на рівні 250-400 дол. , то зараз можна говорити про 250-300 дол. Але це ціна без урахування наших витрат і податків. За нашими підрахунками, наступного року ціни на газ підвищаться й для промисловості, і для народу - так, тариф на газ для населення виросте десь в півтори рази," - вважає експерт.

Як відомо, вівторок в Москві відбулися переговори між головою НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом". Напередодні голова "Нафтогазу" Олег Дубина розповів, що розраховує підписати з "Газпромом" контракт до 2019 року, причому ціна буде досить низькою.

Реклама:

Деякі спеціалісти вважають, що Україна може розраховувати на збереження нинішньої ціни на газ - 179 доларів за тисячу кубів через падіння світових цін на нафту, до яких прив'язана й ціна на газ.

Утім, експерти говорять, що такого подарунку нам навряд чи можна чекати, але ціна на газ для України буде точно нижче, ніж для Європи.

Можливо, ситуація з ціною на газ трохи проясниться до кінця тижня. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в п'ятницю зустрінеться з російським колегою Володимиром Путіним на самміті СНД у Кишиневі вже в п'ятницю - очікується, що питання постачань блакитного палива будуть на порядку денному, серед інших.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: