"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойський шантажує уряд зупинкою НПЗ

Вівторок, 11 листопада 2008, 09:44
 

Мільярдер Ігор Коломойський погрожує зупинити свої західноукраїнські нафтопереробні заводи, якщо уряд не виконає його вимоги.

Про це у понеділок повідомив голова правління НПЗ "Галичина" Олександр Лазарко, пише видання "Дело".

Нафтопереробний завод "Галичина" і підприємство "Нафтохімік Прикарпаття" планують зупинити на початку грудня.

За інформацією менеджера, власник підприємств піде на такі крайні заходи, якщо уряд не виконає його вимоги.

Реклама:

Перше - влада повинна продовжити дозвіл на випуск дизпалива низької якості. Друге - уряд повинен негайно погодити договір з азербайджанською компанією SOCAR на постачання каспійської нафти через "Одеса - Броди" в аверсному режимі. Без цієї сировини західноукраїнські заводи "Привату" не можуть далі працювати.

За словами голови правління НПЗ "Галичина" Олександра Лазорко, на початку вересня Міністерство палива й енергетики відмовилося продовжити дію технічних умов виробництва дизельного палива низької якості (із змістом сірки не більше 0,5%).

"У результаті цього ми змушені використовувати тільки низькосірнисту сировину, а в такій ситуації ми зможемо розраховувати тільки на переробку західноукраїнської нафти, що зараз і відбувається", - скаржиться менеджер.

Подібна ситуація склалася і на другому підприємстві, що належить Ігорю Коломойському. За словами Лазорко, "Нафтохімік Прикарпаття" (Івано-Франківська область) також може зупинити виробництво до кінця місяця. 

У результаті  зупинки двох підприємств роботу втратять близько 3,5 тис. людей.

В Міністерстві палива й енергетики відповідальність за продовження дозволу на випуск низькоякісного палива перекладають на Держспоживстандарт.

За словами заступника міністра палива й енергетики Бурзу Алієва, попередній дозвіл на продовження терміну дії технічних умов Міністерство палива і енергетики дало.

"Зараз ми вчергове рекомендували продовжити технічні умови, але остаточне рішення залишається за Держспоживстандартом. Пояснити, чому це відомство не продовжило термін дії дозволу, я не можу", - запевняє чиновник.

Крім того, невирішеним для "Привату" залишається питання з підписанням договорів про перекачування імпортної нафти через нафтопровід "Одеса - Броди". За словами Лазорко, це є причиною того, що завод в цей час працює тільки на 30%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: