Іран замовить Україні літаків на 1 мільярд доларів

Вівторок, 4 листопада 2008, 09:24
 

Іран замовить в українських авіабудівників 50 лайнерів Ан-148, частину - у виді готових літаків, частину - у виді машинокомплектів.

Про це розповіли в Авіаційному науково-технічному комплексі (АНТК) ім. Антонова, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

У випадку підписання договору про співробітництво українська авіагалузь отримає найбільше за останні роки замовлення вартістю понад 1 млрд. дол.

Іранське авіабудіне підприємство HESA купує 50 средньомагістральних пасажирських літаків Ан-148. 31 жовтня компанія підписала відповідний меморандум з керівниками українських авіабудівних компаній - АНТК ім. Антонова, київського авіаційного заводу "Авіант", "Мотор Січч" і Харківського державного авіабудівного підприємства.

Реклама:

Деталі і конкретні терміни реалізації проекту сторони вкажуть у договорі, текст якого українська сторона планує направити до Ірану на цьому тижні.

Ан-148 - двохдвигунний реактивний літак, призначений у першу чергу для регіональних рейсів (до 4400 км). Пасажирські варіанти літака розраховані на 68-85 пасажирів. Ан-148 - перша самостійна розробка українських авіаконструкторів, 2007 року був сертифікований для здійснення польотів в Україні. Вартість базової версії моделі - близько 20 млн. дол.

У HESA вже є досвід співробітництва з українськими авіаторами: у грудні 1995 року був підписаний контракт з АНТК ім. Антонова "Про спільне виробництво, проектування, передачу технології і виготовленні літака Ан-140", що передбачає випуск 80 літаків.

З них на сьогодні готові й експлуатуються іранськими авіакомпаніями шість, ще вісім знаходяться в процесі зборки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: