"Енергоатом" обміняв уран на паливо

Середа, 22 жовтня 2008, 14:10
 

"Енергоатом" і ТВЕЛ (російський виробник паливних елементів для ядерних реакторів) мають намір підписати договір терміном до 2015 року, відповідно до якого НАЕК буде постачати російській компанії уран, а за це - одержуватиме російське паливо для АЕС.

Про це пише видання "Комерсант-Україна" з посиланням на  заяву президента НАЕК Юрія Недашковського.

Юрій Недашковский відзначив, що зараз Україна покриває свої потреби в урані тільки на 30%, але до 2015 року розраховує перейти на повне забезпечення діяльності атомної енергетики власною сировиною.

Недашковский також повідомив, що "Енергоатом" законтрактував весь уран у Східного ГЗК на десять років уперед.

Реклама:

Раніше Юрій Недашковский говорив, що контракт з ТВЕЛ на постачання ядерного палива планується підписати на 2010-2026 роки. Подробиці не розголошувалися, але, за словами президента НАЕК, паливо пропонувалося за більш прийнятною ціною, ніж в інших виробників.

Ця угода дозволить зберегти ціни на російське паливо для АЕС низькими і надасть ТВЕЛ перевагу в боротьбі з Westinghouse за український ринок збуту, - відмічає видання.

Аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн вважає, що, якщо Україна укладе довгострокову угоду про постачання урану в Росію як давальницьку сировину, це дозволить одержати паливо для АЕС за ціною на 22-24% нижче, ніж у конкурентів ТВЕЛу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: