"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Власник ІСД зізнався, що в нього все погано

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 13:57

Глава правління ІСД Сергій Тарута вважає, що Україна не зможе швидко вийти з кризи через велику частку в економіці металургійного комплексу.

Таку думку він висловив на засіданні "Українського форуму" у п'ятницю.

"Відчуття, що зараз відбувається на місцях: у Маріуполі, що є найбільш благополучним з погляду самої структури, уже колосальні проблеми. Металургійний комплекс сьогодні не працює", - розповів Тарута.

"Коли ми чуємо заяви, що криза не так сильно відіб'ється на Україні, то це абсолютно не відповідає дійсності. Тому що структура промисловості критично зав'язана на гірничо-металургійному і хімічному комплексі. І, на жаль, ці комплекси цілком залежать від зовнішніх ринків", - відзначив власник ІСД.

Реклама:

"Мало таких країн, що мали б такий фактор. І в умовах кризи ліквідності ми очікувати швидкого рішення проблеми не повинні. Безумовно, ми маємо тривалий цикл проблем", - додав він.

Тому Тарута закликав ужити необхідних заходів протягом найближчих десяти днів через пакет законів.

Тарута відзначив, що ті, хто брав кредити на розвиток нових підприємств, енергозберігаючі технології мають реальну загрозу неперекредитування.

"(Глава комбінату імені Ілліча )Бойко Володимир Семенович, бідний, від проблем уже зліг у лікарню, від нервового стресу. Тому що перед ним проблема повної зупинки металургійного підприємства. Це було під час війни. Зараз зупинено 2 коксохімічних агрегати, чого не було ні в часи СРСР, ні незалежної України", - розповів він.

У той же час присутній на форумі екс-президент Кучма запропонував Таруті розповісти про проблеми і його власного Алчевського меткомбінату.

На це глава ІСД відповів, що "на жаль, динаміка негативного процесу в металургії не залишила жодне підприємство без проблем".

"Сьогодні усі підприємства без винятку скоротили майже вдвічі обсяги виробництва", - додав Тарута.

"Наші підприємства зупинили цілком всі інвестиційні програми. 2 мільярди доларів по Алчевську (меткомбінат), 1,2 мільярди по Дніпродзержинську практично зупинені. Залишилися без роботи будівельники, підрядчики, суміжники, хто поставляв комплектуючі..", - розповів власник ІСД.

"Сьогодні всі заводи, і наші, практично на грані зупинки. Тому потрібна консолідація всіх дій влади", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: