"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Fitch вказує на збільшення ризиків в українській банківській системі

Вівторок, 14 жовтня 2008, 11:36
 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch вказує на збільшення ризиків в українській банківській системі.

Про це йдеться в повідомленні Fitch, передає агентство "Українські новини".

Агентство також зазначає, що ризики на найближче майбутнє значно збільшилися, це стало наслідком глобальної фінансової кризи, погіршенням макроекономічних показників, політичної нестабільності, що вплинуло на відтік капіталу із країни й коливання валютних курсів.

Якість банківських активів також погіршилося через жорсткість видачі кредитів.

Реклама:

Заходи, які вжив Національний банк з підтримки ліквідності, розглядаються як позитивні, але можуть бути недостатніми.

Як повідомлялося, наприкінці вересня Fitch погіршив прогноз рейтингів України із "стабільного" до "негативного".

Агентство також погіршило прoгонози " Надра-Банку": за довгостроковим рейтингом дефолта емітенту ("РДЕ") з "Позитивного" на "Негативний" і понизило індивідуальний рейтинг банку з рівня "D/E" до "E". 

В понеділок міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's змінило прогноз довгострокових кредитних рейтингів трьох банків України на "негативний" із "стабільного", в тому числі й "Надра-Банку".

Ці рейтингові дії відображають "погіршення якості активів банку, у той час як його позиція ліквідності також випробовує на собі певний тиск".

За інформацією Fitch, частка "проблемних кредитів" банка збільшилася з 5,7% наприкінці 2007 року до 7,4% на кінець I півріччя 2008 року. Також протягом I півріччя поточного року спостерігалося дуже швидке зростання кредитів з простроченнями менш 90 днів. Агентство бачить у цьому потенціал подальшого зростання проблемних кредитів банку.

Аналітики Fitch підкреслюють, що позиція ліквідності "Надра Банку" в останні тижні "опинилася під певним тиском".

"У той же час, банк одержав забезпечене заставою рефінансування розміром 1,5 млрд. грн. (309 млн. дол.) терміном на 1 рік від Національного банку України (НБУ), що повинен підвищити його фінансову гнучкість і допомогти погасити єврооблігації на суму 100 млн. дол. і синдикований кредит розміром 130 млн. дол., терміни погашення за якими наступають у листопаді 2008 року", - стверджують аналітики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!