"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки не довіряють один одному

Понеділок, 13 жовтня 2008, 10:56
 

Ліквідність банківської системи України більш ніж достатня.

Про це заявив в інтерв'ю "Зеркало недели" перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Разом з тим він відзначив недостатню довіру між банками.

"Питанню ліквідності банківської системи в цілому Національний банк приділяє першорядну увагу. Для її забезпечення ще влітку ми пішли на деякі послаблення на грошово-кредитному ринку, підтримуючи рівень вільної ліквідності в банківській системі в діапазоні 6-8 млрд. грн.", - відзначив Шаповалов.

Реклама:

Він також підкреслив, що з початку жовтня залишки на кореспондентських рахунках банків стабільно перевищують 20 млрд. грн, а з середи - 21 млрд. грн., з яких обов'язкові резерви - 12,9 млрд. грн. Таким чином, за словами банкіра, вільний залишок навіть перевищує 8 млрд. грн.

"Додатковий буфер - ще 5 млрд., які були нами стерилізовані. Таким чином, ліквідності цілком достатньо - вона навіть у надлишку. Але немає належного рівня довіри між банками", - сказав перший заступник голови НБУ.

"Ми їх збирали, спілкувалися, переконували. Говорили банкірам: "Ви бачите один одного в щоденному режимі моніторингу. Ситуація дозволяє, так працюйте: страхуйтеся, беріть забезпечення, але кредитуйте". Вони нам пообіцяли: "Так, звичайно, будемо". Але насправді воліють часом зайвий раз перестраховуватися", - відзначив Шаповалов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: