"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Fitch понизило рейтинг Родовід Банку

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 14:00

Міжнародне рейтингове агенство Fitch Ratings понизило довгостроковий рейтинг дефолта емітента (РДЕ) "Родовід Банку" (Київ) з рівня "B-" до "CCC", повідомило агентство "Інтерфакс Україна" .

  Відповідно до повідомлення Fitch, короткостроковий РДЕ банку знижений з "B" до "C", індивідуальний рейтинг - з "D/E" до "E" і національний довгостроковий рейтинг - з "BBB-(мінус)(ukr)" до "BB-(мінус)(ukr)".

  Крім того, агентство помістило довгострокові РДЕ і національний довгостроковий рейтинг Родовид Банку під спостереження в список Rating Watch "Негативний".  У той же час, Fitch підтвердило рейтинг підтримки банку на рівні "5".

  Крім того, Fitch знизило рейтинги облігацій банку серії "B" обсягом 125 млн грн і серії "C" обсягом 125 млн грн із рівня "BBB-(мінус)(ukr)" до "BB-(мінус)(ukr)".
   "Зниження рейтингів і переміщення рейтингів у список Rating Watch "Негативний" відбиває складну ситуацію з ліквідністю в Родовід Банку й істотний обсяг короткострокового міжбанківського фондирування, що не покривається міжбанківськими або іншими ліквідними активами з відповідними термінами погашення", - відзначається в повідомленні.

Реклама:

  Відповідно до повідомлення, зниження рейтингів також враховує винятково високу схильність банку до ризиків за одним проектом в сфері девелопмента нерухомості і більш слабкі перспективи сектора нерухомості у світлі складнішої кредитної кон'юнктури.

  Серед інших негативних факторів для кредитоспроможності Родовід Банку, Fitch указує на "винятково високі у недавній час" темпи росту обсягів кредитування, помірна якість активів, низькі рівні резервування під знецінювання кредитів, невисока прибутковість і низька капіталізація.

  "Fitch виражає стурбованість щодо здатності Родовід Банку забезпечувати продовження термінів погашення по міжбанківському фондированию в поточних ринкових умовах в Україні. Через необхідність зміцнення резервів і можливого погіршення якості активів у міру перевірки часом кредитного портфеля, у нас також викликає стурбованість потенційний негативний вплив більш великих відрахувань у резерв під знецінення кредитів на вже невисоку капіталізацію і прибутковість банку", - цитується в повідомленні молодший директор в аналітичній групі Fitch по фінансових організаціях Зарема Лянова.

  Відповідно до повідомлення, агентство планує виключити рейтинги Родовід Банку зі списку Rating Watch "Негативний" найближчим часом у залежності від зміни ситуації з позицією ліквідності банку. У той же час, рейтинги Родовід Банку можуть бути знову знижені у випадку подальшого погіршення ліквідності і можуть бути підтверджені на тих же рівнях у випадку поліпшення ліквідності і капіталізації.

  За даними Fitch до липня-2008 частка Родовід Банку в активах банківської системи складала приблизно 1%: його діяльність сфальцьована переважно в сегменті кредитування компаній середнього розміру і фізичних осіб.

  Fitch відзначає, що мажоритарними власниками Родовід Банку є п'ять фізичних осіб.

  ВАТ "Родовід Банк" (раніше - "Персональний комп'ютер") засновано в 1990 році. ТОВ "РБ Капітал-груп" на 1 липня 2008 року володіло 76,7798% статутного капіталу кредитно-фінансової установи.

  Згідно даним Нацбанку України, до 1 липня 2008 року по розмірі загальних активів Родовид Банк (11,997 млрд грн) займав 19-і місце серед 178 банків, що діяли в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!