"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НКРЕ перегляне тарифи на транспортування газу

Середа, 6 серпня 2008, 14:21

 Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) України в четвер, 7 серпня, може переглянути розмір тарифів газорозподільних організацій (ГРО) на транспортування і постачання природного газу, а також відпускні ціни на природний газ для побутових абонентів, повідомляє агентство Інтерфакс.

Тарифи ГРО не переглядалися з середини минулого року і нині становлять 96,3 грн. за 1 тис куб м. За цей час змінилися основні параметри, що впливають на їхні розміри: значно подорожчав імпортний газ, який використовують ГРО на технологічні потреби, змінилися обсяги транспортування і постачання газу; довжина мереж, що обслуговуються, і кількість експлуатованих об'єктів.

Діючі тарифи не покривають економічно обґрунтованих витрат, пов'язаних з наданням послуг із транспортування та постачання газу, а також не дозволяють організаціям підвищувати заробітну плату персоналові, що приводить до відтоку кваліфікованих кадрів.

 В березні цього року керівники 39 організацій направили прем'єр-міністрові України Юлії Тимошенко звернення з вимогою забезпечити підвищення тарифів, розмір яких повинен був переглянутий ще наприкінці минулого року.

Реклама:

Уряд рекомендував НКРЕ переглянути тарифи ГРО тільки в червні. Він також рекомендував комісії підвищити відпускні ціни на природний газ для населення.

НКРЕ на разі повинна погоджувати ціни на газ для побутових споживачів з Міністерством економіки, а тарифи ГРО - з Мінекономіки і Міністерством фінансів.

НКРЕ до останнього часу не могла погодити розрахунки нових тарифів і цін з міністерствами, у результаті їхній перегляд постійного відкладався.
Населенню постачається природний газ, який видобувають на території країни переважно державними підприємствами.

На даний час середній розрахунковий тариф на транспортування газу  магістральними трубопроводами складає 40,7 грн. за 1 тис. куб. м. (без ПДВ), середній розрахунковий тариф на транспортування газу розподільними трубопроводами - 55,60 грн. за 1 тис. куб. м. (без ПДВ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: