Тимошенко дізналась, що борг треба віддавати натурою

П'ятниця, 22 лютого 2008, 10:38

НАК "Нафтогаз України" в першому кварталі 2008 року імпортуватиме газ безпосередньо у російських постачальників.

Як передає УНІАН, про це повідомила прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко у четвер після повернення до Києва з Москви, де вона перебувала з робочим візитом.

"Що стосується першого кварталу, ми врегулюємо в найближчий тиждень ці угоди і приберемо одного з посередників - "УкрГаз-Енерго", - сказала Тимошенко.

Прем`єр-міністр підкреслила, що уряд вживе всіх необхідних заходів, щоб НАК "Нафтогаз України" одержував газ за межами України "практично сам", і реалізовував цей газ на внутрішньому ринку.

Реклама:

"Далі ми продовжимо переговорний процес для того, щоб створити довгострокові контракти із закупівлі середньоазіатського газу від "Газпром-експорту" - це 100% дочка "Газпрому". І вибудовуватимемо відносини так, щоб у нас не щомісячно укладали контракти, як у попередньому році, а ми намагатимемося укласти довгострокові контракти за перший квартал 2008 року і таким чином вийти на стабільне забезпечення України газом без будь-яких посередників і за ціною, яка буде сформована на основі вартості середньоазіатського газу", - підкреслила вона.

Тимошенко також запевнила, що уряд у найближчі декілька днів погасить заборгованості перед "Газпромом" за спожитий газ у жовтні-грудні 2007 року.

"Перше, що ми зробили, - врегулювали останні місяці попереднього року, завтра ми приймемо відповідну постанову, і вже через декілька днів ми розрахуємося за попередній уряд по боргах за природний газ", - сказала Тимошенко.

Прем`єр-міністр також повідомила, що сьогодні в ході переговорів із керівництвом російського ВАТ "Газпром" "з`ясувалося, що проблеми, створені "РосУкрЕнерго" і "УкрГазЕнерго", істотно глибші, ніж припускав уряд".

"Борги, на жаль, не тільки в доларах США вимірюються й перевищують уже півтора мільярда доларів, але вони вимірюються ще певними обсягами газу за попередні періоди, які були спожиті "УкрГазЕнерго", "РосУкрЕнерго", виведені з балансу України, й Україна, окрім реальних грошей, заборгувала ще мільярди кубічних метрів газу, які зобов`язана повернути в натурі", - підкреслила Тимошенко.

За її словами, заборгованість України в натуральному вимірі становить близько 4 млрд. кубічних метрів газу.

"Масштаб грабежу "РосУкрЕнерго" й "УкрГазЕнерго" ще буде проявлятися на таких, зокрема, зустрічах, які ми сьогодні проводили", - вважає глава українського уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!