Генеральна рада СОТ затвердила протокол про прийняття України

Вівторок, 5 лютого 2008, 16:29

Генеральна рада СОТ затвердила протокол про прийом України до членів СОТ.

Як передає Інтерфакс-Україна, на засіданні у вівторок у Женеві Генеральна рада на підставі звіту робочої групи й переліку ринкового доступу для товарів і послуг затвердила рішення й схвалила протокол приєднання.

Цей протокол повинен бути підписаний у найближчі хвилини президентом України Віктором Ющенком і генеральним директором СОТ Паскалем Ламі.

Потім Україна повинна ратифікувати угоду про вступ до СОТ, яка буде підписана о 16:15 за європейським часом (17:15 за Києвом) у Женеві, до 4 липня. І після цього протягом 30 днів Україна стає повноправним членом СОТ.

Реклама:

На цей момент повна інформація про всі умови вступу України до СОТ відсутня, тому що зазначені у двосторонніх угодах із країнами-членами умови носять конфіденційний характер.

Відповідно до інформації Міністерства економіки, після приєднання до СОТ Україні необхідно прийняти ще 11 законів і низку нормативних документів уряду.

Зокрема, йдеться про мита на експорт соняшника, лома чорних і кольорових металів, шкірсировини й худоби, дискусія про які з Євросоюзом призвела до затримки процесу вступу України до СОТ наприкінці минулого року. Відповідно до досягнутих домовленостей, мита будуть діяти протягом перехідного періоду, який триватиме від 2 до 5 років.

На думку експертів, тривалі строки підготовки до вступу до СОТ призвели до того, що різких змін в економіці приєднання України до цієї організації не принесе.

Серед галузей, які отримають найбільше зиску, називають металургію та хімію, які сильніше за інших страждають від антидемпінгових розслідувань на розвинених ринках.

Найбільші ризики, як вважають експерти, вступ до СОТ несе автовиробникам і низці аграрних галузей. На думку міністра аграрної політики, серед них виробництво цукру, молока й овочівництво, які зіштовхнуться зі зростанням конкуренції й необхідністю відповідати підвищеним стандартам якості.

У той же час аналітики фондового ринку прогнозують, що приєднання України до СОТ підвищить приплив іноземних інвестицій у країну, які повинні компенсувати в платіжному балансі можливий ріст імпорту.

Як припускають деякі експерти, аграрне й агропромислове лобі у Верховній Раді, представлене як у правлячій коаліції, так і в опозиційних фракціях, може утруднити процес ратифікації угод про вступ України до СОТ.

Ще однією проблемою при ратифікації експерти називають можливу протидію проросійського лобі в Раді, яке побоюється, що офіційний Київ може використовувати своє членство у СОТ як інструмент тиску на Москву, оскільки РФ ще продовжує переговори про приєднання до СОТ.

Нагадаємо, Україна вела переговори про вступ у СОТ понад 14 років.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!