"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Yahoo веде переговори з Google для протистояння Microsoft

Понеділок, 4 лютого 2008, 12:52

Представники американської інтернет-компанії Yahoo! Inc. намагаються домовитися з конкуруючою Google Inc. про співпрацю для протистояння оферті Microsoft Corp., передає Reuters із посиланням на обізнане джерело, близьке до керівництва Yahoo!.

За його даними, керівництво Yahoo! вважає, що пропозиція Microsoft надто занижена.

Нагадаємо, 1 лютого ц. р. Microsoft запропонував придбати Yahoo! Inc. за 44,6 млрд дол. За кожну акцію власника інтернет-порталу Microsoft пропонує заплатити 31 дол., що на 62% вище за ринкову ціну Yahoo! Inc. на момент закриття торгів на NYSE 31 січня 2008 р. (19,18 дол.). Компанія Біла Гейтса пропонує акціонерам Yahoo! Inc. обміняти свої акції або на готівку, або на акції Microsoft. Загальна сума операції буде наполовину виплачена акціями, а наполовину - готівкою.

Виконавчий директор софтверного гіганта Стів Балмер заявив, що придбання Yahoo! допоможе повернути прибутковість інтернет-підрозділу Microsoft.

Реклама:

Після того, як пропозиція була офіційно оголошена, генеральний юрисконсульт компанії Microsoft Бред Сміт зазначив, що претендувати на купівлю Yahoo! можуть і інші компанії, за винятком Google, оскільки така операція суперечитиме антимонопольному законодавству.

Не меншу заклопотаність ситуацією висловили в Google. За словами старшого віце-президента інтернет-сервісу Девіда Драммонда, таке злиття, якщо воно відбудеться, може нівелювати відкриту конкуренцію, яка кілька десятиліть "була двигуном розвитку всесвітньої павутини", викличе масу інших питань. Зокрема, чи "може комбінація цих двох компаній використовувати монополію на програмне забезпечення для персональних комп'ютерів для того, щоб несправедливо обмежити користувачам можливість вільного доступу до таких сервісів конкурентів, як електронна пошта і управління інформацією?"

У своїй заяві Драммонд закликав усіх компетентних осіб, що визначають політику в цій галузі, задатися цими питаннями, перш ніж операція буде здійснена, оскільки "користувачі гідні дістати виразні відповіді на них".

Microsoft упроваджує програмне забезпечення, надає послуги і розробку інтернет-технологій для персональних комп'ютерів і серверів. Чистий прибуток Microsoft Corp. у I півріччі 2007-2008 фінансового року, що завершився 31 грудня 2007г., зріс на 47,5% і становив 9 млрд дол.

Чистий прибуток американської інтернет-компанії Yahoo! Inc., що володіє популярним пошуковим порталом, у 2007 р. знизилася на 12% - до 660 млн дол., а виручка зросла на 9% - із 6,42 млрд дол.

Пошуковий сервер Google - один із найпопулярніших ресурсів мережі: щодня на нього надходить 200 млн запитів. Чистий прибуток інтернет-компанії, за підсумками 2007р.,  зріс на 37% - до 4,2 млрд дол. - порівняно з 3,07 млрд дол. прибутку в 2006 р.

За даними грудневого дослідження аналітичної компанії comScore, за останній місяць 2007р. Google обробив 41,3 млрд запитів користувачів (частка 62,4%), Yahoo! - 8,5 млрд запитів (частка 12,8%). На третьому місці розташувався китайський пошукач Baidu.com - 3,4 млрд запитів (частка 5,2%).

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!