Укрнафта залишить держбюджет без мільярда

Четвер, 29 березня 2007, 20:25 -

Найбільша нафтокомпанія країни збирається спрямувати свій прибуток на збільшення видобутку. Держбюджет може позбавитися більше 1,2 мільярдів гривень дивідендів.

Компанія Укрнафта в 2006 році заробила для своїх акціонерів 2,4 мільярди гривень чистого прибутку, що на 28% більше торішнього показника.

Рішення про те, куди буде спрямовано прибуток, будуть приймати збори акціонерів Укрнафти, дата проведення яких ще не визначена. Але вже зараз на підприємстві вважають за доцільно спрямувати 1,4 мільярди гривень на збільшення видобутку.

Реклама:

За інформацією джерела в компанії, інвестиції планується розподілити в такий спосіб: 550 мільйонів гривень на розвиток західноукраїнських нафтогазовидобувних управлінь Долинанафтогаз, Надвірнанафтогаз, Бориславнафтогаз. На підприємства східних областей - Полтаванафтогаз, Охтирканафтогаз, Черніговнафтогаз. Капіталовкладення планується довести до 850 мільйонів гривень.

На думку джерела в НАК Нафтогаз України, таким чином, група Приват, що володіє 42% акцій Укрнафти і фактично контролює цю компанію, тисне на віце-прем’єра Миколи Азарова з метою зниження рентних платежів на видобуток вуглеводнів і демонструє можливість позбавити бюджет дивідендів.

У 2007 році змінені ставки рентних платежів за видобуток нафти, газу і газового конденсату, що були збільшені в середньому на 25%. За словами Ярослава Бурча, прес-секретаря Укрнафти, на деяких родовищах висока ставка ренти робить видобуток вуглеводнів невигідним. Укрнафта вже заявила про закриття шпар у трьох областях Західної України. Рішення про остаточну зупинку видобутку повинне бути прийнято 30 березня на засіданні наглядацької ради Укрнафти.

Власником 50%+1 акція Укрнафти є держава в особі НАК Нафтогаз України, що міг би розраховувати на дивіденди в сумі 1,2 мільярди гривень.

Утім, віце-прем’єр Микола Азаров, відповідальний за сповнення державного бюджету, підготував законодавство таким чином, що дивіденди Укрнафти надійдуть прямо до бюджету, оминаючи НАК Нафтогаз України. Як повідомили в Укрнафті, торік на рахунки НАК Нафтогаз України були перераховані дивіденди в сумі 935 мільйонів гривень.

За його словами, цього року законодавство одностайно пропонує перераховувати дивіденди прямо в державний бюджет.

Джерело в Мінтопенерго зазначає, що зараз НАК фактично усунуто від важелів управління Укрнафтою.

"Усі рішення з компанії приймаються на підставі угод між Кабміном і Приватом. Куди буде спрямовано прибуток за 2006 рік, вирішать Азаров і Коломойський", - сказало джерело. На думку аналітика Юрія Алексеєнка з компанії Мілленіум Капітал, інвестиційна програма Укрнафти буде профінансована за рахунок прибутку 2006 року.

Корреспондент.нет

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: