"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна і Росія домовляються про обмін нафтогазовими активами

Вівторок, 21 серпня 2007, 16:35

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявляє, що Україна і Росія ведуть переговори про можливі варіанти обміну активами в нафтогазовій сфері.

Про це Бакулін сказав 21 серпня на прес-конференції в Києві.

"Рішень ми не ухвалюємо, але обговорюємо", – пояснив він, додавши, що "у нас є закон, що забороняє будь-яке відчуження газотранспортної системи".

За його словами, Україна і Росія обговорюють, "якими можуть бути варіанти входження України в російські надра в обсязі 50-55 млрд. кубометрів газу на рік, варіанти існують… Практично ми можемо забезпечити країну газом".

Реклама:

"І в цьому немає нічого поганого, якщо відкрито обговорювати це… Та інформація, яка у нас буде, ми дамо її на розгляд Кабінету міністрів і Верховній Раді… Входження до Росії не може бути без міжурядових угод", - наголосив Бакулін.

Голова "Нафтогазу" зазначив, що "переговори, які ми проводимо, враховують інтереси України".

Нагадаємо, в травні міністр палива і енергетики України Юрій Бойко заявляв, що Україна з декількох запропонованих Росією варіантів за проектами видобутку газу вибрала два великі родовища, розташовані по трасі існуючих газопроводів.

1 лютого ц.р. президент Росії Владімір Путін заявив, що Україна має намір запропонувати повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму шляхом обміну частки в українських газопроводах, якими російський газ експортується до Європи, на доступ до видобутку газу в Росії.

Опозиційні сили України виступили з критикою заяви.

6 лютого Бойко назвав політичними інсинуаціями заяви про передачу Росії в управління ГТС України. "Про передачу ГТС я не чув. Це політичні інсинуації, які не мають нічого спільного з прагматичною дійсністю", - сказав Юрій Бойко.

За словами міністра, Україна розглядає варіанти поглиблення стратегічного партнерства з Росією з дотриманням балансу інтересів економік обох країн. Бойко також заперечив можливість передачі газотранспортної системи України в управління Росії при збереженні української власності.

16 і 26 лютого Бойко і голова правління ВАТ "Газпром" Алєксєй Міллєр обговорили "деталі реалізації домовленостей щодо участі України в проектах з видобутку газу на території Росії".

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: