"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МАГАТЕ проведе консультації через проголошення Росією контролю над ЗАЕС

Середа, 5 жовтня 2022, 21:47 -

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у середу відреагувало на повідомлення про те, що Росія після анексії українських областей оголосила про перехід під свій контроль Запорізької атомної електростанції.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заявігенерального директора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі.

Стверджується, що гендиректор організації "проведе консультації з відповідними органами влади у зв'язку з повідомленнями про те, що Росія планує здійснювати нагляд за роботою Запорізької атомної електростанції в Україні".

Ґроссі повідомив, що протягом цього тижня перебуватиме в Києві, а пізніше вирушить до Росії, де продовжить переговори, спрямовані на "якнайшвидше узгодження та запровадження зони ядерної та фізичної ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС".

Реклама:

Як повідомлялося, в середу президент країни-агресора Владімір Путін підписав указ, відповідно до якого захоплену окупантами ЗАЕС буде віддано Росії. Оскільки Україна не визнає анексії, це рішення фактично не має жодної сили.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції. А рада керуючих Агентства ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

Реклама:

Європейська правда

Реклама: