Швейцарія засудила псевдореферендуми та заявила про готовність приєднатися до нових санкцій ЄС

П'ятниця, 23 вересня 2022, 14:30 -

Уряд Швейцарії засудив проведення псевдореферендумів на окупованих Росією українських територіях та заявив про готовність приєднатися до нових санкцій Євросоюзу.

Про це йдеться у заяві на сайті уряду, пише "Європейська правда".

"Референдуми, які зараз відбуваються на частково окупованих Росією українських територіях, не відповідають законодавству та є незаконними з точки зору міжнародного права. Федеральна рада засуджує це порушення суверенітету України Росією і не визнає результатів жодного з цих фіктивних референдумів", - йдеться у заяві.

Зазначається, що президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс чітко висловив цю позицію міністру закордонних справ Росії Сєргєю Лаврову в середу в Нью-Йорку на полях Генасамблеї ООН.

Реклама:

МЗС Швейцарії у четвер також викликало російського посла, щоб підтвердити цю позицію.

"Федеральна рада закликає Росію припинити проведення фіктивних референдумів в Україні, утриматися від прийняття очікуваних заяв територій про офіційне приєднання до Російської Федерації та утриматися від будь-яких подальших кроків щодо окупації та анексії", - йдеться у заяві.

В уряді також нагадали, що у зв’язку з останніми "референдумами" ЄС оголосив про намір запровадити нові санкції і в разі їх ухвалення Швейцарія розгляне питання про приєднання до них.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що країни ЄС почали консультації щодо восьмого пакета санкцій проти Росії за агресивну війну проти України.

Втім, проблемою може стати позиція окремих країн. З Будапешта неодноразово лунали заяви проти будь-яких нових санкцій щодо Росії, а партія влади навіть ініціює загальнонаціональне опитування щодо підтримки угорським населенням енергетичних санкцій ЄС проти Росії. 

Заперечення проти посилення санкцій висловлювала також Австрія.

Європейська правда

Реклама: