ЄЦБ активно скуповує облігації країн єврозони зі слабкими економіками – FT

Понеділок, 8 серпня 2022, 16:09 -
 
DANIEL ROLAND/AFP via Getty Images

Європейський центральний банк скуповує облігації країн єврозони з великими боргами, аби захистити їх від наслідків свого рішення згорнути програми стимулювання в боротьбі з інфляцією.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що ЄЦБ завершив чисті покупки в рамках своєї програми екстрених закупівель через пандемію в березні, але зосереджує увагу на реінвестиціях облігацій, термін погашення яких погашається, на більш фінансово слабких членах блоку.

Зокрема, у період з червня по липень центробанк влив 17 млрд євро на ринки Італії, Іспанії та Греції, водночас дозволивши своєму портфелю боргових зобов’язань Німеччини, Нідерландів і Франції скоротитись на 18 млрд євро, згідно з підрахунками Financial Times на основі даних центрального банку.

Реклама:

"Відхилення зараз дуже велике. Схоже, що ЄЦБ був дуже активним, реінвестуючи майже всі надходження з основних країн у периферійні країни", – сказав керівник відділу макроекономічних досліджень у Pictet Wealth Management Фредерік Дюкрозе про реінвестиції ЄЦБ. 

Таким чином, ЄЦБ сподівається не допустити збільшення розриву між більш і менш багатими економіками єврозони. 

Реінвестиції підкреслюють прагнення ЄЦБ обмежити витрати на запозичення для таких країн, як Італія, і запобігти краху боргу єврозони. Оскільки регулятор відмовляється від пом’якшувальної монетарної політики, яка підтримувала блок після боргової кризи десять років тому.

Реклама:
Реклама: