Норвезький уряд зупинив страйк, який загрожував скороченням експорту газу на 60%

Середа, 6 липня 2022, 11:30 -

Працівники нафтогазової сфери Норвегії домовилися припинити страйк з вимогою підняття зарплати після того, як уряд заявив, що буде арбітром у трудовому спорі між профспілкою Lederne та Норвезькою нафтогазовою асоціацією.

Про це йдеться у заяві норвезького уряду.

"Сторони не змогли прийти до рішення. Тому я запропонувала обов’язковий арбітраж", - заявила міністр праці та соціальної інтеграції Норвегії Марте Мьос Персен.

"Сторони домовилися припинити страйк, щоб усі могли якомога швидше повернутися на свої робочі місця", - наголосили в уряді.

Реклама:

За словами Персен, уряд Норвегії зазвичай виявляє "значну стриманість" у подібних ситуаціях, але серйозність потенційних наслідків оголошеного страйку змусили її втрутитися одразу.

Мінпаливенерго країни вважає, що припинення видобутку газу в тому масштабі, який передбачав страйк, протягом наступних кількох днів було б невиправданим.

"Виробництво різко падає, і це дуже критично в ситуації, коли ЄС і Велика Британія повністю залежать від свого енергетичного партнерства з Норвегією", - заявила Персен.

Реклама:

"Війна Росії проти України сильно вплинула на безпеку поставок у багатьох країнах Європи. Існує безпосередній ризик додаткового дефіциту енергії в Європі.

Зменшення поставок норвезького газу посилить енергетичну кризу на додаток до політичних, фінансових і соціальних наслідків. Норвегія повинна зробити все, що в її силах, щоб зміцнити європейську енергетичну безпеку та європейську солідарність проти російської агресії", - йдеться у заяві уряду.

"Загалом сторони самі несуть відповідальність за пошук рішення в таких випадках. Але коли конфлікт може призвести до таких далекосяжних наслідків для всієї Європи, у мене немає іншого вибору, як втрутитися в конфлікт", - резюмувала міністр.

Профспілковий страйк, який почався цього тижня, міг стати катастрофічним для Європи.

Норвегія – другий за величиною постачальник енергоресурсів на континенті після Росії.

Нагадаємо:

На трьох норвезьких родовищах енергоресурсів у Північному морі тимчасово зупинили видобуток через страйк працівників.

Працівники нафтогазової сфери вимагають підвищення заробітної плати з урахуванням інфляції. Страйк анонсували після того, як перемовини з керівництвом минулого тижня не дали бажаного результату.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Реклама: