"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Окупанти активно готують візит гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС – Енергоатом

Четвер, 9 червня 2022, 15:50 -

Російські окупанти активно готують візит гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на Запорізьку АЕС: з цього приводу військові разом із представниками Росатома проводять спеціальні наради та спілкуються з МАГАТЕ щодо організації приїзду місії агентства.

Про це заявляють в Енергоатомі.

"Що може принести візит самого Гендиректора або його представників на ЗАЕС? Вочевидь, лише одне – в очах світової спільноти легітимізувати окупацію станції, спричинену перебуванням там ядерних терористів.

Щоб МАГАТЕ, приїхавши, зафіксувало безпечний радіаційний фон і контроль над ядерними матеріалами, схвалило стан ядерної та радіаційної безпеки й загалом наголосило б, що зараз на АЕС усе гаразд. Мовляв, всі решта питань – вони політичні, а МАГАТЕ політикою не займається", - йдеться у позиції української держкомпанії.

Реклама:

Там наголосили: яким чином місія МАГАТЕ може потрапити на станцію – поки що невідомо, оскільки з України їх туди ніхто не запрошував, насамперед – з міркувань безпеки.

"Приїхати на ЗАЕС через росію і потім Крим або інші тимчасово окуповані українські території під охороною російських військових без волі України?! Це означало б – ігнорувати міжнародне право, таки втрутитись у політичні питання, але – на боці росії.

До того ж – нанести непоправної шкоди агентству як провідній світовій інституції з ядерної безпеки, імідж якої і так вже доволі сумнівний через відсутність адекватної реакції на акти ядерного тероризму, зокрема захоплення рашистами Запорізької АЕС", - додали в Енергоатомі.

"Водночас чітка й наполеглива позиція МАГАТЕ щодо виведення російських військ, танків, іншої важкої техніки та вивезення зброї й боєприпасів із території ЗАЕС, політика тиску на росію з вимогою звільнення від загарбників території української атомної станції та передача контролю над ЗАЕС українській стороні – це єдиний спосіб прискорити візит експертів МАГАТЕ на станцію задля підтвердження її безпечного стану й оцінки шкоди, заподіяної злочинними діями окупантів, як це вже було зроблено на ЧАЕС", - резюмували в компанії.

Нагадаємо:

У Міжнародному агентстві атомної енергетики планують візит на Запорізьму АЕС, але в Енергоатомі кажуть, що ця заява є спробою потрапити на об’єкт, аби легітимізувати там перебування окупантів.

Територію Запорізької атомної електростанції 4 березня захопили російські війська, вони контролюють адмінбудівлі та прохід на станцію.

В Енергоатомі наголошують, що на сьогодні існує лише один сценарій для окупованої ЗАЕС – це стабільна та надійна її робота в енергосистемі України. 

Економічна правда 

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: