США розробили план на 4,3 мільярда доларів для зниження залежності від урану з РФ – ЗМІ

Середа, 8 червня 2022, 09:33 -

Адміністрація Байдена підштовхує законодавців підтримати план на 4,3 млрд доларів, який передбачає закупівлю збагаченого урану у місцевих виробників, щоб відлучити США від імпорту російського ядерного палива.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За даними агентства, представники Департаменту енергетики зустрілися з ключовими представниками Конгресу, де сказали, що таке фінансування терміново потрібне.

У Міненерго США стверджували, що будь-які перебої в постачанні збагаченого російського урану можуть спричинити збої в роботі комерційних ядерних реакторів.

Реклама:

План на 4,3 млрд длл потребує схвалення Конгресом.

Ці кошти планують направити на створення потужностей для збагачення урану біля США, щоб у результаті федеральний уряд зміг закуповувати його в місцевих виробників.

"Тим не менш, для США буде нелегко розпочати вітчизняну уранову промисловість. У країні залишився лише один комерційний збагачувальний завод - завод у Нью-Мексико, що належить Urenco Ltd. (Велика Британія, Німеччина, Нідерланди)", - пише Bloomberg.

Переговори із законодавцями пройшли на тлі того, що адміністрація Байдена розглядає можливість застосування санкцій щодо імпорту збагаченого урану з Росії у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Водночас там вивчають перспективи того, що Росія може вирішити зупинити імпорт. На частку Росії припадало 16,5% урану, імпортованого в США в 2020 році, і 23% збагаченого урану, необхідного для живлення американських комерційних ядерних реакторів.

Міністр енергетики Дженніфер Ґренхольм раніше назвала залежність США від російського імпорту "вразливістю" для національної та економічної безпеки.

Економічна правда 

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: