"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Верховний Суд став на бік антимонопольників у справі проти "Гірничих машин" з групи СКМ Ахметова

П'ятниця, 3 червня 2022, 15:42 -

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Антимонопольного комітету у справі щодо змови при закупівлі шахтного обладнання "НВК "Гірничі машини".

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Свого часу цим рішенням АМКУ встановив, що "НВК "Гірничі машини" змовилося з ТОВ "Корум Україна" для участі у закупівлі шахтного обладнання: врубових машини для добування вугілля чи гірських порід, елеваторів та конвеєрів.

Закупівлю оголошувало Державне підприємство "Львіввугілля". Змова компаній усунула конкуренцію та спотворила результати торгів.

Реклама:

Серед фактів, що можуть свідчити про змову компаній, АМКУ, зокрема, виділив:

надання компаніями одна одній фінансової допомоги;

продаж/придбання товарів одна у одної;

спільні засоби зв’язку;

спільні ІР-адреси;

спільні властивості у файлах та схожість в оформленні документів;

компанії пов’язані між собою відносинами контролю через спільних засновників та через спільного кінцевого бенефіціарного власника -  Ахметова Р. Л.

У підсумку за порушення конкурентного законодавства на "НВК "Гірничі машини" було накладено штраф на загальну суму 3,3 млн гривень, а на "Корум Україна" – на суму 53,2 млн гривень. Обидві компанії оскаржували рішення АМКУ у судах.

Наприкінці грудня 2021 року Верховний Суд прийняв бік АМКУ також і по справі "Корум Україна". Він відмовив компанії у задоволенні позовних вимог щодо визнання частково недійсним вищезгаданого рішення Тимчасової адміністративної колегії Комітету.

ОБНОВЛЕНО

Пряма мова пресслужби ДТЕК:

"ТОВ "Корум Україна" заперечує висновки АМКУ та вважає їх такими, які не ґрунтуються на повному та всебічному дослідженні всіх обставин справи. Компанія здійснює свою діяльність відповідно до вимог чинного законодавства.

"ТОВ "Корум Україна" вважає, що встановлені АМКУ факти у своїй сукупності не свідчать про здійснення антиконкурентних узгоджених дій товариством. За результатами зазначених у справі торгів, жодних поставок товарів ТОВ "Корум Україна" не здійснювало та не отримало доходів.

НПК "Гірничі машини" не мають відношення до Corum Group та SCM. Інформація, офіційно розміщена в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців, підтверджує відсутність юридичного зв'язку між ПАТ "НВК "Гірничі машини" та SCM.

Економічна правда

Реклама: