"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відновлення України має вести до її членства в ЄС – Литва

Середа, 1 червня 2022, 15:40 -

Міністр фінансів Литви Гінтаре Скайсте заявила, що Європейський Союз повинен мобілізувати фінансові ресурси, щоб допомогти Україні вижити та оговтатися від війни, а відновлення країни має призвести до її членства у блоці.

Про це повідомляє портал Delfi.

"Реакція Європи має бути єдиною і сильною, такою, яку ми зовсім недавно продемонстрували у боротьбі з пандемією. Ми маємо не тільки ще більше посилити тиск на Росію за допомогою санкцій, а й мобілізувати фінансові ресурси, щоб допомогти Україні вижити та оговтатися від війни. Ми маємо домогтися того, щоб реконструкція та реорганізація країни призвели до членства України в Європейському Союзі", - зазначила Скайсте.

За словами міністра, члени спільноти мають бути зацікавлені у вступі України, оскільки членство країни в ЄС було б взаємовигідним як в економічній сфері, так і з погляду геополітичної безпеки.

Реклама:

Міністр також зазначила, що приклад відмови Литви від російських енергоресурсів може надихнути інші країни ЄС на зміцнення енергетичної незалежності Європи та вжиття додаткових заходів щодо санкцій проти Росії.

Як повідомлялося, усі великі країни Євросоюзу, крім Італії, проти надання Україні статусу кандидата на вступ.

Раніше прем’єр Словенії Янез Янша, який завершує роботу на посаді, сказав, що в ЄС є розбіжності щодо розширення блоку, і є країни, які хотіли б тримати країни-аспіранти за його межами якомога довше.

Як повідомлялося, лідери ЄС погодилися на червневій зустрічі розглянути заявки України, Грузії та Молдови на членство у блоці.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вважає, що те, що Україна досі залишалася поза межами ЄС, зіграло свою роль у реваншистських настроях Росії, і без розширення ЄС ця ситуація може повторитися.

Дивіться нове відео "Європейської правди" - Новий виклик для України: статус кандидата у ЄС можуть затримати. Що відбувається, і чому?

Європейська правда

Реклама: