"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Український бізнес просить владу посприяти постачанню нехарчової продукції з ЄС

Четвер, 5 травня 2022, 14:01 -

Представники бізнесу просять тимчасово дозволити вільний обіг на території України товарів, які відповідають вимогам щодо безпечності нехарчової продукції ЄС.

Про це йдеться у зверненні Європейської Бізнес Асоціації до органів державної влади.

Зокрема, мають необхідні декларації про відповідність та європейське маркування побутова техніка, радіоелектроніка, медичні вироби, мийні засоби, косметичні вироби тощо.

Зазначається, що війна завдала суттєвої шкоди звичайним ланцюгам постачання продукції, що, часом, унеможливлює і ввезення товарів з тих заводів та підприємств, які виробляли товари для українського ринку. 

Реклама:

Зокрема, йдеться про складності з нанесенням маркування у відповідності до вимог українського законодавства, що часом неможливо зробити. 

Більше того, в Україні наразі ускладнено проведення робіт з оцінки відповідності продукції вимогам українських технічних регламентів, розроблених на основі регламентів ЄС, що також унеможливлює введення в обіг такої продукції.

Проєкт Закону №7324, що був розроблений урядом, передбачає, що під час воєнного стану та протягом тримісячного строку після його скасування в Україні можна буде вводити в обіг (надавати на ринку та вводити в експлуатацію) продукцію, що підлягає під дію прийнятих в Україні технічних регламентів за умови відповідності такої продукції вимогам актів законодавства ЄС, на основі яких розроблені українські технічні регламенти. Крім того, визнає маркування еквівалентним українському знаку відповідності технічним регламентам.

У той же час, бізнес пропонує розглянути можливість подовжити період тимчасового застосування норм проєкту Закону №7324, щонайменше на 6 місяців після скасування воєнного стану. Адже, за інформацією компаній-членів Асоціації, навіть у мирні часи деякі товари могли йти до України протягом декількох місяців. 

Наразі ж суттєва частина логістичних маршрутів повністю зупинена, і часовий проміжок протягом якого ту чи іншу продукцію можна буде доставити з заводу виробника в Україну ще більше зросте.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: