Резервів для забезпечення продовольством достатньо – Мінагро

Четвер, 5 травня 2022, 11:55 -

На контрольованих територіях України достатньо резервів для забезпечення продовольством усіх 40 млн українців.

Про це в ефірі телемарафону заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

У Висоцького запитали, чи вистачить харчів в Україні, якщо відмінусувати те, що вкрали окупанти, і ті регіони, де не ведеться сівба.

"У нас сьогодні є на залишках в сумі близько 125 млн тонн зернових і олійних культур. Якщо ми говоримо про тимчасово окуповані території, там на момент окупації залишалося приблизно 1 млн 400 тисяч тонн зернових.

Реклама:

З точки зору забезпечення продовольством усіх 40 млн українців у нас є достатньо резервів на контрольоаній території", - відповів перший заступник міністра.

За його словами, фактично, на тимчасово окупованих територіях резерви не зберігались.

"Там був залишок культур, сільгосппродукції, необхідний для поточного споживання. Тому з точки зору доступності продукції в цілому у нас є достатньо (резервів - ред.)", - додав Висоцький.

"Якщо ми порівняємо площі, які тимчасово не доступні на цих територіях, це виходить близько мінус 30%. Але для забезпечення продовольством всіх українців, 40 млн, необхідні посівні площі - близько 35%. 

Тобто у нас є доступні на контрольованій території мінімум 70% площ і тільки половина з них потрібна для забезпечення продовольством всіх 40 млн українців", - пояснив посадовець.

Висоцький також прокоментував факти вивезення зерна окупантами.

"Ця ситуація нахабна, це крадіжки, можна сказати геноцид. Але з точки зору продовольчої безпеки у національному масштабі вона загрози не несе", - сказав перший заступник міністра.

Висоцький також розповів про динаміку посівної кампанії. За його словами, на контрольованих територіях є 2 критичних фактора - паливо і мінування.

Він додав, що ситуація з паливом напружена в усій Україні.

"Сказати, щоб ситуація з паливом зупинила посівну - немає такого. Тобто, ситуація напружена, але палива поки що достатньо, щоб щоденно роботи виконувати", - заявив Висоцький.

Щодо мінувань - у першу чергу йдеться про звільнені території (Київська, Чернігівська, Сумська області). 

"До нас звернулось 400 аграріїв. У нас спільна платформа з ДСНС щодо запиту на розмінування полів", - резюмував перший заступник міністра.

Нагадаємо:

Російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 тисяч тонн зерна і спробувало продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію.

Із Луганської області російськими загарбниками вивезено або знищено близько 100 тисяч тонн зерна, сівбу не розпочато.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: