Чому закон про конфіскацію майна росіян не спрацює – ЦПК

Понеділок, 4 квітня 2022, 13:01

Проголосований 1 квітня законопроєкт № 7169, яким збираються вилучати майно громадян Росії не зможе ефективно запрацювати.

Про це йдеться у статті голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна для Дзеркала тижня

Справа в тому, що після конфіскації за цим законом Україна буде змушена повернути конфісковані в росіян та їхніх олігархів статки, та можливо навіть заплатити компенсацію за таку конфіскацію. 

Суть закону полягає у тому, що усі особи, які мають громадянство РФ, особи, які проживають в РФ або здійснюють там свою основну діяльність, а також будь-хто, хто заперечує або підтримує агресію РФ проти України можуть бути позбавлені їхнього майна за рішенням РНБО. 

Реклама:

Однак реальна конфіскація буде заблокована судами: адже у статті 41 Конституції йдеться про те, що конфіскація майна в Україні може відбутись виключно за рішенням суду. 

"Припустимо, РНБО конфіскувало майно російського олігарха, і якийсь суддя, з огляду на триваючу війну, бере на себе сміливість закрити очі на таке порушення Конституції і залишає рішення РНБО про конфіскацію його активів чинним. На жаль, це не кінець справи. Це лише відкриває дорогу такому олігарху до Європейського суду з прав людини. І таку справу в ЄСПЛ Україна гарантовано програє", - пише Шабунін. 

ЄСПЛ не просто скасує рішення України про конфіскацію та зобов’яже повернути особі конфісковану власність (або її еквівалент у грошовому виразі), а ще й зобов’яже нас виплатити штраф у зв’язку з порушенням цих прав.

Наразі, за словами голови правління ЦПК, ситуацію можна виправити, проголосувавши уже зареєстрований у парламенті законопроєкт №7194. Він дозволить конфіскувати майно тих, хто підтримує російську агресію в конституційний спосіб, а саме за рішенням суду. 

Законопроєкт також передбачає мінімально розумні строки для розгляду таких справ судом (до 10 днів), що убезпечить від затягувань. Національне агентство з питань запобігання корупції уже має список активів, які мають бути конфісковані. 

Законопроєкт 7194 також дозволяє Україні шукати активи таких підсанкційних осіб і закордоном. У подальшому це може забезпечити конфіскацію численних активів, що перебувають закордоном через виконанням іншими країнами рішення українського суду. Для цього потрібні будуть окремі міжнародні угоди, але за наявності в Україні конституційної судової процедури замість рішення РНБО, це цілком реально.

Ці зміни дозволять гарантувати права усіх зацікавлених осіб у процесі, дотримання Конституції та убезпечити конфісковані активи від ризику їх повернення власнику пізніше, вважає Шабунін.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: