60 млн доларів на купівлю Sky Mall: В "Укрексімбанку" розповіли деталі кредиту, про який питали "Схеми"

Четвер, 7 жовтня 2021, 15:00


Інновації в дії

укрінформ

В "Укрексімбанку" заявили, що у квітні 2021 року видали кредит у сумі 60 млн дол на купівлю ТРЦ Sky Mall - саме про цей кредит питали журналісти "Схем" під час інтерв'ю, яке завершилось нападом на журналістів.

Про кредит розповів в.о. голови правління банку Сергій Єрмаков під час прес-конференції.

Голова наглядової ради Оляна Гордієнко запевнила, що банк співпрацює з правоохоронними органами та надає всю необхідну інформацію.

За її словами, під час внутрішнього розслідування з'ясували, що під час інтерв'ю 4 жовтня журналісти "Схем" "виявили зацікавленість" у питанні щодо видачі банком кредиту особі, "яка на думку журналістів" могла бути пов'язана з фінансуванням антидержавної діяльності на тимчасово окупованих територіях на сході України.

В.о. голови правління Сергій Єрмаков спочатку заявив, що для розголошення інформації, яку він озвучив, від клієнта отримали вейвер на розкриття інформації, у т.ч. такої, що становить банківську таємницю.

За його словами, у квітні 2021 року банк надав кредит у сумі 60 млн дол 2 компаніям - ТОВ "Оптова мережа 2011" та ТОВ "Славіан", а загальний проєкт склав близько 80 млн дол.

Єрмаков додав, що реалізація угоди була направлена на купівлю Сергієм Брюховецьким ТРЦ Sky Mall у заявленого на той момент бенефіціара.

За його словами, на вимогу банку позичальник надав висновки юристів щодо врегулювання корпоративного конфлікту та щодо наявних судових позовів.

Відповідно до висновків, за словами Єрмакова, наявність арбітражного рішення у справі естонського бізнесмена Теддера Гіллара не ставило під загрозу право власності позичальників на ТРЦ.

В.о. голови правління банку запевнив, що на момент видачі кредиту позичальник Брюховецький пройшов "належну процедуру перевірки".

У рамках перевірки банк, за його словами, не виявив жодної інформації, яка б свідчила про наявність кримінальних справ щодо володіння частками у компаніях, які зареєстровані у т.ч. на непідконтрольних територіях.

Відповідно до реєстру юросіб Міністерства юстиції, Брюховецький прописаний у Горлівці.

Банк також встановив, що на момент укладання кредитної угоди Брюховецький мав дійсну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та фактично проживав у Києві.

Єрмаков додав, що рух коштів у рамках кредитної угоди відбувався або між рахунками в "Укрексимі", або на рахунки позичальників в інших українських банках, або на власний рахунок контрагента.

Журналісти на прес-конференції запитали, чи пояснював Мецгер свою агресивну реакцію на питання про кредит, якщо там, як розповіли у керівництві банку, нема жодних свідчень про фінансування тероризму.

"Процедура розгляду цього інциденту передбачає отримання пояснень від осіб, які були до нього залучені. На жаль, ще не дійшов процес до того, щоб пан Мецгер дав свої пояснення. Це обов'язково станеться. Я передбачаю - сьогодні або завтра. 

Чому не дійшов процес - тому що пан Мецгер, по-перше, має право для подачі пояснень отримати правову допомогу, по-друге, пану Мецгеру була вручена підозра. Але отримання пояснень є в процедурі", - пояснила Гордієнко.

У заставі кредиту - весь комплекс Sky Mall, додали в банку, відповідаючи на питання.

Нагадаємо:

4 жовтня "Схеми" повідомили про напад у державному "Укрексімбанку" під час запису інтерв’ю із головою правління цієї фінустанови Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті. Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, після чого він наказав охороні "забрати камери" та "дістати із них касети". Журналіст зміг записати те, що відбувалось, на аудіо.

Журналісти питали про "сумнівний" багатомільйонний кредит особі, яка може бути пов'язана з фінансуванням тероризму.

Представники редакції, які прибули на місце події, викликали поліцію та написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності. 

Державний "Укрексімбанк" звинуватив журналістів "Схем" у спробі протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом і додав, що планує звернутися до правоохоронців.

5 жовтня журналісти "Схем" відновили та оприлюднили кадри нападу під час інтерв’ю в державному "Укрексімбанку".

Після оприлюднення відео з доказами нападу на журналістів голова правління "Укрексімбанку" Євген Мецгер заявив, що склав повноваження на час розслідування.

Столичні правоохоронці вручили підозру другому з фігурантів справи про перешкоджання професійній діяльності журналістів "Схем" - Євгену Мецгеру.

У червні 2021 року повідомлялось, що новим власником компанії "Оптова мережа 2011", яка володіє майном столичного торгово-розважального комплексу Sky Mall, стало ТОВ "Славіан", кінцевим бенефіціарним власником якого є Сергій Брюховецький.

Зміні власника "Оптова мережа 2011" передувало зняття арешту з майна ТРЦ Sky Mall.

У червні 2020 року естонський підприємець Гіллар Теддер, засновник Arricano Real Estate Plc , керуючої компанії і девелопера низки торговельно-розважальних центрів (ТРЦ) в Україні, звернувся до президента країни Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася навколо столичного ТРЦ Sky Mall.

У липні 2020 року стало відомо, що бізнесмен Іван Фурсін викупив ТРЦ Sky Mall в Києві, який за борги перейшов в банк "Південний".

Інформацію про нового власника підтвердили в девелоперській компанії Arricano естонського бізнесмена Хіллара Тедера (який називає себе власником ТРЦ), а також партнер Тедера, Андрій Адамовський.

Повідомлялось, що Тедер, який втратив контроль над Sky Mall, розглядає шанси позову в міжнародний інвестиційний арбітраж проти держави Україна для компенсації збитків.

У травні 2021 року повідомлялось, що естонські акціонери Arricano Real Estate Plc направили президенту України та Мін’юсту повідомлення про інвестиційний спір із вимогою відшкодування $750 млн через втрату ТРЦ Sky Mall у Києві.

Економічна правда