У Нафтогазі пояснили відсутність звіту про виконання фінплану: не публічна інформація

Четвер, 28 жовтня 2021, 10:20


Інновації в дії
GENYA SAVILOV/AFP via Getty Images

За версією НАК "Нафтогаз України", звіт про виконання фінансового плану компанії за перше півріччя 2021 року не є публічною інформацію.

Так відповіли в "Нафтогазі" на публічний запит аналітиків проєкту Марлін. 

"Такий документ не містить інформації, що становить суспільний інтерес (є суспільно необхідною). Натомість, запитуваний вами звіт містить відомості її власної господарської діяльності, що не суперечить законодавству", – наголошується у відповіді за підписом Директора з інтегрованих комунікацій "Нафтогазу" Максима Білявського. 

ОНОВЛЕНО

У пресслужбі НАК пояснили, що мова йде не про фінзвітність, а про звіт про виконання фінансового плану.

"Існує три документи - фінансовий план, консолідована фінансова звітність та звіт про виконання фінансового плану. Запит стосувався звіту про виконання фінансового плану. Нафтогаз складає та надає звіт про виконання фінансового плану в строки, установлені для подання фінансової звітності, згідно вимог Порядку складання, затвердження та контролю фінансового плану субєкта господарювання державного сектору економіки, затвердженого наказом Мінекономіки від 02 березня 2015 року №205. Безпосередньо фінзвіти по МСФЗ публічні, наприклад сьогодні буде презентація", - Білявський.

У "Нафтогазі" пояснюють, що публікують фінансову звітність відповідно до вимог Господарського кодексу на власному сайті. Останній звіт датований 2020 роком.

Натомість у Марліні наголошують, що відповідно до урядового Порядку подання фінансової звітності, результати "Нафтогазу" вже мали бути підготовлені та надіслані до Міністерства фінансів та Мінекономіки. Проте обидва відомства підтвердили, що не отримували звіт від газової компанії.

Також в Марліні не погоджуються, що фінансовий звіт "Нафтогазу", на думку юристів нацкомпанії, є не публічною інформацією. Адже 100% акцій компанії управляються Кабінетом Міністрів.

За результатами 2020 року компанія "Нафтогаз" отримала 19  млрд грн збитків. 

Раніше Марлін повідомив, що "Нафтогаз" – єдина велика держкомпанія з ТОП-15, які обрані урядом для реформи корпоративного управління, не оприлюднила власний фінансовий звіт за півріччя.

Економічна правда